Skip to main content

Μαγκριώτης: Με αύξηση των εξαγωγών η έξοδος από την κρίση

Τριμελής αντιπροσωπεία της Κίνησης Προοδευτικών Πολιτών ενημερώθηκε από τον ΣΕΒΕ για τα μεγάλα προβλήματα των εξαγωγικές επιχειρήσεων.

Με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, Κυριάκο Λουφάκη, συναντήθηκε τριμελής αντιπροσωπεία της Κίνησης Προοδευτικοί Πολίτες, αποτελούμενη από τον Γιάννη Μαγκριώτη, τον Κυριάκο Μερελή και τον Βαγγέλη Γενίτσαρη.

Ο συντονιστής της Κίνησης, Γιάννης Μαγκριώτης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, για την ενημέρωση, όσον αφορά, την πορεία των εξαγωγών, που είναι θετική τα τελευταία χρόνια, αλλά και για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, λόγω της τραπεζικής ασφυξίας, της υψηλής φορολογίας και των ιδιαίτερα υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Ο κ. Λουφάκης τόνισε τις υψηλές προσδοκίες, των εξαγωγέων από την παραχώρηση του ΟΛΘ και του Αεροδρομίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», σε ιδιωτικές κοινοπραξίες και τις επενδύσεις που αναμένονται, για την ανάπτυξή τους. Ενώ σημείωσε, ότι η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και των σιδηροδρομικών δικτύων με τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, θα βοηθήσουν σημαντικά τις ελληνικές εξαγωγές.

Από την πλευρά του κ. Μαγκριώτης, συμφώνησε με τις διαπιστώσεις του Προέδρου του ΣΕΒΕ και σημείωσε:

«Η Μακεδονία, είναι η κατεξοχήν περιφέρεια της ιδιωτικής οικονομίας και της εξωστρέφειας. Η οικονομική και κοινωνική της υποχώρηση, ξεκίνησε πριν την κρίση και κορυφώθηκε στην συνέχεια. Η καθυστέρηση, στην ολοκλήρωση των αναπτυξιακών υποδομών, η κακή χρήση των κοινοτικών επιδοτήσεων και η έλλειψη ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια, οδήγησαν στην συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού και στην ανεργία, τα προηγούμενα χρόνια».

Παράλληλα, επεσήμανε πως είναι σημαντικό, που τα διαρθρωτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν μετά το 2010, η σταθεροποίηση της χώρας μας στην ευρωζώνη και οι προσπάθειες των εξαγωγέων και των εργαζομένων στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, έδωσαν θετικά αποτελέσματα, τα τελευταία χρόνια.

«Οι συνθήκες είναι οριακές, ολιγωρίες και νέα λάθη τώρα, θα είναι καταστροφικές. Η Περιφέρεια μας χρειάζεται, ενιαίο σχέδιο, συμφωνημένο, από τους κοινωνικούς εταίρους, τους πολίτες, τους Κυβερνητικούς και Αυτοδιοικητικούς φορείς. Η Διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχει κρίσιμο ρόλο γιατί διαθέτει πάνω από ένα δις ευρώ, από το 5ο ΕΣΠΑ (2013 -2020). Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Φορείς των Παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων, όπως και τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, πρέπει να συντονίσουν τις επιλογές και τις δράσεις τους, για να στηρίξουν την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα υποκαταστήσουν τις εισαγωγές και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας. Δεν πρέπει να έχουμε, μια ακόμη χαμένη ευκαιρία, όπως με το 4ο ΕΣΠΑ, στο οποίο οι διαθέσιμοι πόροι, για την ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ, ήταν ακόμη περισσότεροι», κατέληξε.