Skip to main content

Συνάντηση Γερμανίας, Γαλλίας, ΟΗΕ με τη συριακή αντιπολίτευση

Οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών, οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο Βερολίνο την Τετάρτη, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, του Γάλλου ομολόγου του Ζαν-Μαρκ Ερό, του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα και του συντονιστή της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ.

Εξάλλου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα που επιδιώκει την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, βρέθηκε την Τρίτη στη Μόσχα για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Η απότομη κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες οδηγεί στην κατάρρευση της εκεχειρίας και τορπιλίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο κ. Ντε Μιστούρα, εν όψει της συνάντησης με τον Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η παύση των εχθροπραξιών.

Ο κ. Λαβρόφ τόνισε από την πλευρά του ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι η συριακή σύγκρουση είναι πλέον «από πολλές απόψεις εκτός ελέγχου».

Μόσχα και Ουάσιγκτον συμπροεδρεύουν της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης για τη Συρία (GISS), η οποία είχε επιτύχει την κήρυξη της εκεχειρίας τον Φεβρουάριο. Η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε μόλις δύο μήνες.