Skip to main content

Συνάντηση εργαζομένων στο Θεαγένειο με ΥΠΕ για τη διάλυση φαρμάκων

Οι εργαζόμενοι ζητούν η διάλυση των φαρμάκων με τα οποία γίνονται οι χημειοθεραπείες να γίνεται από φαρμακοποιούς και όχι από νοσηλευτές.

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θρακης, Στρατή Πλωμαρίτη, για το θέμα της διάλυσης φαρμάκων απο νοσηλευτές, με τους εργαζόμενους στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ίδιοι, ζητούν από τον κ. Πλωμαρίτη, να ασκήσει πίεση προς το ΚΕΣΥ, προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει σχετικά με το ζήτημα της διάλυσης φαρμάκων απο νοσηλευτές, ουτως ώστε να γίνεται μόνο από φαρμακοποιούς.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2008 έχει ανατεθεί στους νοσηλευτές, με εντολή της τότε διοίκησης του νοσοκομείου, και για «προσωρινά» η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων με τα οποία γίνονται οι χημειοθεραπείες.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι η παραπάνω απόφαση οδηγεί σε παράνομη εμπλοκή των νοσηλευτών στη διάλυση των χημειοθεραπειών και στη μη ύπαρξη Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων (ΚΜΔΦ) στην ευθύνη του Νοσοκομειακού Φαρμακείου.

«Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς», αναφέρουν σε παλαιότερη ανακοίνωση.

«Χιλιάδες ευρώ έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κατασπατάλησης των πολύ ακριβών φαρμάκων, η διάλυση των οποίων δεν γίνεται κεντρικά», δήλωσε ο ογκολόγος Παύλος Παπακοτούλας, Γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων στο Γ.Ν.Θ. «Θεαγένειο». Παράλληλα, όπως είπε, προκύπτει ζήτημα διασφάλισης της υγείας των ασθενών. «Οι νοσηλευτές εμπειρικά είναι εκπαιδευμένοι στη διάλυση των φαρμάκων, ωστόσο δεν είναι δική τους δουλειά και δεν έχουν την σωστή κατάρτιση, την οποία έχει ένας φαρμακοποιός», τόνισε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Σωματείου, Αθηνά Γραμματικοπούλου ανακοίνωσε ότι η υλοποίηση της απόφαση των νοσηλευτών για παύση διάλυσης των φαρμάκων από την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, θα εξαρτηθεί από τις μέχρι τότε εξελίξεις.

Την Δευτέρα το Σωματείο των Εργαζομένων θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.