Skip to main content

Συνάντηση Αλεξιάδη με φοροτεχνικούς για τις φετινές δηλώσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΠΟΔΕΕ και της ΕΦΕΕΑ, ενώ στη συνάντηση παρέστη και ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων.

Συνάντηση με τις διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) και της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Στη συνάντηση παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Αντικείμενο της συζήτησης κατά κύριο λόγο υπήρξε το θέμα των φορολογικών δηλώσεων και το χρονοδιάγραμμα για την ταχύτερη υποβολή τους. Ο υπουργός έθιξε το θέμα της αποχής δηλώνοντας ότι ήταν δικαίωμα του κλάδου, αλλά η πρόοδος της μέχρι τώρα υποβολής των δηλώσεων δεν ικανοποιεί την φορολογική διοίκηση με δεδομένο ότι απομένει ακόμη μεγάλος αριθμός που υπερβαίνει τις 4.200.000 δηλώσεις.

Στην συνέχεια έγινε εμπεριστατωμένη συζήτηση σε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο προτάσεων και θεμάτων που είχε υποβληθεί από την ΠΟΦΕΕ τόσο στον υπουργό όσο και στον Γενικό Γραμματέα το προηγούμενο διάστημα. Στο υπόμνημα αυτό που αποτέλεσε και την ατζέντα της συζήτησης, η ΠΟΦΕΕ αναφέρει ως ρεαλιστικό καταληκτικό χρόνο υποβολής των δηλώσεων, την 29η Ιουλίου 2016 για τα φυσικά πρόσωπα και την 15η Ιουλίου 2016 για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιτσιλής ζήτησε την βοήθεια του κλάδου για να λειτουργήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων με σκοπό να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της απροθυμίας αρκετών φορολογουμένων να προσέρχονται στους λογιστές τους.

Τέλος, ο γγ Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε ότι η εφαρμογή για τα νομικά πρόσωπα θα ανοίξει αυτήν την εβδομάδα. Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι το ΥΠΟΙΚ δεν εξετάζει παράταση των προθεσμιών στην παρούσα χρονική στιγμή, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται επιβεβλημένη παράταση εφόσον προκύψουν τεχνικά θέματα.

Σε κάθε περίπτωση, η ΠΟΦΕΕ τονίζει πως θα συνεχίσει να προσπαθεί για τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα του κλάδου και ειδικότερα για την ομαλή διεξαγωγή υποβολής των δηλώσεων χωρίς τα προβλήματα των προηγούμενων ετών.