Skip to main content

Τουσκ σε Τσίπρα: Είμαστε μακριά από ένα οικονομικό success story

Η Ελλάδα είναι δεύτερο σπίτι μου για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία της διαπραγμάτευσης δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας πάντως ότι «είμαστε ακόμη μακριά από ένα οικονομικό success story».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις σήμερα με μια καλύτερη διάθεση σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τουσκ, ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό πρόσθεσε: «Είμαστε ακόμη μακριά από ένα οικονομικό success story, αλλά λόγω της αποφασιστικότητας και της θέσης ευθύνης που επιδεικνύετε είμαστε κοντά στο να ολοκληρώσουμε αυτή την απαιτητική διαδικασία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι επισκέπτεται τη χώρα μας «ως φίλος». «Η Ελλάδα είναι δεύτερο σπίτι μου για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι η επίσκεψη του κ. Τουσκ λαμβάνει χώρα «σε μία ζωτικής σημασίας στιγμή, μερικές ημέρες μετά τη διακήρυξη της Ρώμης που επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της ενότητας στην Ευρώπη».

«Είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουμε την ενότητα και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια σε αυτή την πορεία» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και ασφαλή».

Νωρίτερα, σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Τουσκ εξέφρασε την αίσθηση ότι  αίσθηση ότι έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις Ελλάδας - δανειστών, τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης και πρόσθεσε ότι «ίσως είναι λίγο νωρίς να το πούμε», αλλά νιώθει ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά» στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ακόμη, χαιρέτισε την αφοσίωση που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός για τον συγκεκριμένο σκοπό και συμπλήρωσε ότι είναι αισιόδοξος για ένα «μεγάλο φινάλε», λόγω της διάθεσης των Ελλήνων να κάνουν κάποιες θυσίες.

«Ωστόσο», πρόσθεσε, «πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την αισιοδοξία. Εγώ είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως, ωστόσο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί».