Skip to main content

Συναγερμός για τις παγκόσμιες κυβερνοεπιθέσεις

Υπό διερεύνηση βρίσκονται οι δεκάδες χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις σε δεκάδες χώρες, οι οποίες παρέλυσαν πληροφοριακά συστήματα επιχειρήσεων και ιδιωτών

Συναγερμό στους κόλπους των ειδικών ασφαλείας σήμαναν οι χθεσινές παγκόσμιου βεληνεκούς κυβερνοεπιθέσεις με τη χρήση ενός κακόβουλου λογισμικού. Γίνεται λόγος για δεκάδες χιλιάδες επιθέσεις σε σχεδόν 100 χώρες, οι οποίες προκάλεσαν παράλυση στους υπολογιστές επιχειρήσεων, υπηρεσιών και ιδιωτών.

Η επιθετική εξάπλωση του ιού ξεκίνησε πλήττοντας μαζικά τα πληροφοριακά συστήματα βρετανικών νοσοκομείων και προσβάλλοντας μεγάλες εταιρείες όπως η ισπανική τηλεφωνική εταιρεία Telefonica και ο αμερικανικός κολοσσός μεταφορών FedEx. Ο ιός έπληξε ακόμη υπολογιστές του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, ενώ προκάλεσε δυσλειτουργίες και στους ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων των Γερμανικών Σιδηροδρόμων.

Ο Κιάραν Μάρτιν, επικεφαλής της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφαλείας, τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές έρευνες με στόχο να υπάρξει μια «απάντηση» στις χθεσινές κυβερνοεπιθέσεις. Όπως εξήγησε ο βρετανός αξιωματούχος, «είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς λειτουργούν αυτές οι επιθέσεις. Πρόκειται για τεχνικές γνωστές ως ‘ransonware', που σημαίνει ότι τα αρχεία κλειδώνουν και δεν είναι πλέον προσβάσιμα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα αρχεία αυτά έχουν κλαπεί».

Λύτρα σε bitcoin ζητούν οι χάκερ

Ο επιθετικός ιός που εξαπέλυσαν οι χάκερ παραλύει υπολογιστές, ζητώντας με εκβιαστικό τρόπο πληρωμή με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin προκειμένου να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση στα μπλοκαρισμένα δεδομένα.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ένας βρετανός ειδικός κατόρθωσε να βάλει προσωρινό φραγμό στην εξάπλωση του ιού, εντοπίζοντας από σύμπτωση, όπως ο ίδιος ομολόγησε, ένα είδος διακόπτη στον κώδικα του επικίνδυνου λογισμικού. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, καθώς οι χάκερ μπορούν να ξαναχτυπήσουν χρησιμοποιώντας κάποια παραλλαγή του ιού.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας, «οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να διαφέρουν από άλλα είδη εγκλήματος επειδή είναι άκρως προηγμένες τεχνολογικά και ανώνυμες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καταλάβει κανείς πως λειτουργούν, ποιος τις προκάλεσε και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους».

Dpa, reuters, ap / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle