Skip to main content

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προθέσεις του - Ασφαλιστικό και ρωσοτουρκική κρίση στο τραπέζι

Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, από τη Ρώμη, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον ΠτΔ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε ακόμη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Στο επίκεντρο του συμβουλίου αναμένεται να βρεθεί το Ασφαλιστικό, αν και ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει ότι θα ζητήσει εθνικό διάλογο και για άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως η Παιδεία, το προσφυγικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών θα τεθεί η ρωσοτουρκική κρίση.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, τοποθείται μετά την επιστροφή του ΠτΔ από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη (Πέμπτη και Παρασκευή). Έτσι, εκτιμάται ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί είτε το Σάββατο, είτε την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας από τα ταξίδια του σε Βρυξέλλες και Παρίσι.


Οι πρώτες αντιδράσεις


Αναφορικά με το κατά πόσο θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει κανονικά ο προσωρινός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ότι θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση.

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση του αν του ζητηθεί συναίνεση, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε πως «το Ασφαλιστικό είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση».