Skip to main content

Συμβολαιογράφοι Θεσσαλονίκης: Καταγγελίες για βία και τραμπουκισμούς

Η προστασία των αδυνάμων προκύπτει από τους νόμους σε μία συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοκρατία και όχι από τραμπουκισμούς λένε οι συμβολαιογράφοι.

Να προστατεύσει τους αδύναμους πολίτες από τους πλειστηριασμούς, αλλά και τους ίδιους τους συμβολαιογράφους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καλεί την Πολιτεία ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή και την εισβολή μελών συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στο κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Συλλόγου, στη πλατεία Αριστοτέλους, οι συμβολαιογράφοι του Εφετείου Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για «βιαιότητες» και «τραμπουκισμούς», ενώ εκφράζουν την έκπληξή τους γι' αυτού του είδους την έκφραση δυσαρέσκειας ομάδας πολιτών.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι συμβολαιογράφοι θα εξακολουθούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους, όπως είναι «εκ του νόμου υποχρεωμένοι, προς όφελος των συμπολιτών τους» και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν «εγγύηση στη διαδικασία των πλειστηριασμών». Ακόμη, προσθέτουν ότι «η προστασία των αδυνάμων προκύπτει από τους νόμους σε μία συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοκρατία και όχι από βιαιότητες και τραμπουκισμούς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί στενά και με την απαιτούμενη ψυχραιμία που αρμόζει στις δυσκολίες που βιώνει η χώρα μας, τις βιαιότητες στις οποίες επιδίδονται συλλογικότητες κατά των γραφείων του Συλλόγου και εκφράζει την έκπληξή του για αυτού του είδους την έκφραση δυσαρέσκειας ομάδας πολιτών.

Η έκπληξη μας συνδέεται με δύο απόλυτα τεκμηριωμένες εκ της κοινής λογικής αλλά και εκ του συντάγματος σκέψεις: πρώτον η τέλεση της απολύτου νόμιμης διαδικασίας διενέργειας ενός πλειστηριασμού πηγάζει από δικαστικές αποφάσεις και ως εκ τούτου οι συμβολαιογράφοι θα εξακολουθήσουμε με συνέπεια και σεβασμό στο κράτος δικαίου να εκτελούμε τα καθήκοντά μας, όπως αυτά προβλέπονται από τον νομοθέτη.

Το δεύτερο που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι είναι κοινά αποδεκτή συνισταμένη ότι η χώρα πασχίζει να εξέλθει από μία εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική κατάσταση κατά τη διάρκεια της οποίας οι Έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα και η συνέχιση της κάλυψης στρατηγικών κακοπληρωτών είναι βέβαιο και οικονομικοτεχνικά τεκμηριωμένο ότι θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα αυτό το τίμημα.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν ως κλάδος και ως επαγγελματίες αλλά και ως νοήμονες που παρακολουθούμε στενά την επικαιρότητα και ενεργούμε με βάση το κοινωνικό συμφέρον: αυτού του είδους οι ακρότητες εξυπηρετούν ποιούς ακριβώς και στρέφονται εναντίον ποιών; Των θεματοφυλάκων της νόμιμης οδού που είναι οι Συμβολαιογράφοι ή τελικά του ίδιου του κράτους δικαίου;

Επειδή και οι δύο αυτές υποθέσεις εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη, τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα εξακολουθήσουμε να εκτελούμε τα καθήκοντα μας, όπως άλλωστε είμαστε εκ του νόμου υποχρεωμένοι, προς όφελος όλων των συμπολιτών μας.

Ο Συμβολαιογράφος αποτελούσε πάντα και θα συνεχίσει να αποτελεί εγγύηση στη διαδικασία των πλειστηριασμών. Η προστασία των αδυνάμων προκύπτει από τους νόμους σε μία συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοκρατία και όχι από βιαιότητες και τραμπουκισμούς.

Καλούμε για πολλοστή φορά την Πολιτεία να προστατεύσει τόσο τους πραγματικά αδύναμους πολίτες όσο και τους Συμβολαιογράφους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.