Skip to main content

Συμβολαιακή Πειραιώς και Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας

Ο ΑΕΣ Στυλίδας είναι πρωτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση ελαιοπαραγωγών του νομού Φθιώτιδας, ιδρύθηκε το 1949 και απαρτίζεται από 1.600 παραγωγούς

Σε μία νέα συμφωνία Συμβολαιακής Γεωργίας με τον «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ» με στόχο την ενίσχυση των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, συνεχίζοντας «δυναμικά μέσω του προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας την προσπάθεια ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας και τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος σε όλη την παραγωγική διαδικασία».

Ο ΑΕΣ Στυλίδας είναι πρωτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση ελαιοπαραγωγών του νομού Φθιώτιδας, ιδρύθηκε το 1949 και απαρτίζεται από 1.600 παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν κατ’ αποκλειστικότητα τη βρώσιμη ελιά και συγκεκριμένα την «Π.Ο.Π. Κονσερβολιά Στυλίδας». Ο Συνεταιρισμός είναι από άποψη δυναμικότητας, αλλά και από αριθμό μελών-συνεταίρων ο μεγαλύτερος στο χώρο της επιτραπέζιας ελιάς. Έχει στην ιδιοκτησία του δύο μεταποιητικές μονάδες, μία στη Στυλίδα και μία στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας δυναμικότητας 9.000 τόνων και στα κύρια προϊόντα του συγκαταλέγονται οι Π.Ο.Π. πράσινες ελιές (ολόκληρες – εκπυρηνωμένες και γεμιστές), οι Π.Ο.Π. μαύρες ελιές, καθώς και η πάστα των μαύρων και πράσινων ελιών, τα οποία εξάγει σε πάνω από 15 χώρες με τη φίρμα “ELISTI”. Τα τελευταία χρόνια ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς δραστηριοποιείται δυναμικά και στην αγορά της βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς έχοντας πάνω από 130 βιοκαλλιεργητές στη δύναμή του, που παράγουν μια πολύ σημαντική ποσότητα βιολογικού προϊόντος.

Στόχος του Συνεταιρισμού είναι η προστασία της υψηλής ποιότητας προϊόντος που παράγεται στην περιοχή και η παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης των ελαιοπαραγωγών. Εχέγγυο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου αποτελεί η πολύχρονη παρουσία και εμπειρία του στην αγορά της βρώσιμης ελιάς, σε συνδυασμό με το μεράκι των παραγωγών-μελών του.

Προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα και την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, ο Συνεταιρισμός έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση και πιστοποίηση συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε ομάδες παραγωγών του, σύμφωνα με τον εθνικό πρότυπο AGRO 2-1 & 2-2.3, αλλά και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο πιστοποίησης GLOBALGAP (EUREPGAP). Εφαρμόζει σύστημα ιχνηλασιμότητας προϊόντων από τον παραγωγό μέχρι την τελική συσκευασία και είναι πιστοποιημένος με BRC, ISO 22000, ISO 9001, FSSC 22000 και ISO 22005. Επίσης  έχει εγκαταστήσει ένα πρότυπο και πλήρως εξοπλισμένο χημείο, στελεχωμένο με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις που θέτουν σήμερα οι διεθνείς κανονισμοί σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.

Μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, ο παραγωγός έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη την έγκαιρη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στο Συνεταιρισμό.  

«Η νέα αυτή συμφωνία Συμβολαιακής Γεωργίας, αφορά σε ολοκληρωμένη χρηματοδοτική πρόταση και πιστοποιεί τη σταθερή βούληση της Τράπεζας Πειραιώς για την υποστήριξη του αγροτικού επιχειρείν και την ενθάρρυνση κάθε υγιούς και παραγωγικής προσπάθειας στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση της τραπέζης.