Skip to main content

Συμβιβασμό Τσίπρα βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ στον παραμερισμό Βαρουφάκη

Πώς σχολιάζουν τα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ τον «παραμερισμό» του υπουργού Οικονομικών και την ανασύσταση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Ψηλά στις ειδήσεις των διεθνών οικονομικών μέσων «παίζει» σήμερα ο «ανασχηματισμός» της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και η «περιθωριοποίηση» του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, μετά το δραματικό Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Οι Financial Times τονίζουν πως η αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια κίνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να παραμερίσει τον ΥΠΟΙΚ. «Ο υπουργός Οικονομικών που μιλά «έξω από τα δόντια» παραμερίστηκε από τον πρωθυπουργό έπειτα από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις τριών μηνών και την θυελλώδη συνεδρίαση στη Ρίγα», γράφουν χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι ανακατατάξεις αυτές σηματοδοτούν και την επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να κάνει συμβιβασμούς με τους πιστωτές, καθώς, η Ελλάδα πασχίζει να συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς αυτό τον μήνα.

Οι FT κάνουν και ένα μίνι αφιέρωμα στα νέα κεντρικά πρόσωπα, τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, σημειώνοντας ότι και οι δύο τους είναι πιο μετριοπαθείς, ενώ, η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι αυτό θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις.

«Η Ελλάδα έκοψε τα φτερά του Βαρουφάκη»

Το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του αποδίδει την αλλαγή στην ομάδα διαπραγμάτευσης, στην αποτυχία του Έλληνα ΥΠΟΙΚ να φέρει αποτέλεσμα τρεις μήνες παρουσίας του και στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να εκταμιεύσει την δόση.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο η διαχείριση των καθημερινών επαφών με τους πιστωτές αναλαμβάνεται πλέον από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ο ρόλος του κ. Βαρουφάκη θα περιοριστεί στην επίβλεψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων με Ευρωζώνη και ΔΝΤ.

Εξάλλου, σε άλλο δημοσίευμα με  τίτλο «Οι αγορές χαίρονται με τα νέα για τον Βαρουφάκη», τονίζεται πως οι αγορές φαίνεται ότι είδαν με θετικό μάτι τα νέα με την «περιθωριοποίηση» Βαρουφάκη και γίνεται λόγος για κλίμα ευφορίας που υπάρχει τις τελευταίες ώρες στις διεθνείς αγορές.
«Υπάρχει ευφορία στις αγορές και κλίμα συσπείρωσης στο Χρηματιστήριο, ενώ πέφτουν οι αποδόσεις οι αποδόσεις των ομολόγων μετά από υψηλά επίπεδα κάτι που δείχνει υψηλές πιθανότητες συμφωνίας», γράφει χαρακτηριστικά.