Skip to main content

Συμπλοκές σε καταυλισμό μεταναστών στη βόρεια Γαλλία

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της γαλλικής αστυνομίας (CRS) επενέβησαν στον καταυλισμό προσφύγων Γκραντ-Σαντ και ακολούθησαν συγκρούσεις

Κάηκε το μεγαλύτερο μέρους του καταυλισμού προσφύγων Γκραντ-Σαντ, κοντά στην Δουνκέρκη, στη βόρεια Γαλλία, λόγω φωτιάς που ξέσπασε χθες βράδυ μετά από συμπλοκές.

Από τα επεισόδια ανάμεσα σε Κούρδους και Αφγανούς τραυματίστηκαν περίπου δέκα άνθρωποι.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν Κούρδοι και Αφγανοί συνεπλάκησαν με μαχαίρια. Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της γαλλικής αστυνομίας (CRS) επενέβησαν στον καταυλισμό και ακολούθησαν συγκρούσεις, ανάμεσα στους αστυνομικούς και περίπου 100-150 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ένας μετανάστης τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο έξω από τον καταυλισμό και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία. Τρεις μετανάστες υπέστησαν τραυματισμούς από μαχαίρια.

Η φωτιά ξέσπασε αργότερα και έκαψε πολλές από τις ξύλινες καλύβες του καταυλισμού, όπου βρίσκονταν 1.000 ως 1.500 μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είναι Ιρακινοί κούρδοι, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Εκπρόσωπος της νομαρχίας δήλωσε ότι 165 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε πρόχειρα καταλύματα σε μικρή απόσταση, καθώς η φωτιά δεν είχε ακόμη κατασβεστεί περί τη 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας).

Ο καταυλισμός Γκραντ-Σαντ, γνωστός και ως καταυλισμός Λινιέρ, βρίσκεται πάνω στον δρόμο που συνδέει τη Δουνκέρκη με το Καλαί. Ο πληθυσμός του αυξήθηκε πρόσφατα με την έλευση πολλών μεταναστών από το Αφγανιστάν, μετά τη διάλυση του καταυλισμού που αποκαλείτο «Ζούγκλα» του Καλαί.

Σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο, η φωτιά οφείλεται «σε εμπρησμούς» που έγιναν ταυτόχρονα «σε διαφορετικές τοποθεσίες».