Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δρόμοι και πλατείες υπό κατάληψη από τραπέζια - δίκυκλα

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη έλαβε μεγάλο αριθμό καταγγελιών για το ζήτημα της κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από επιχειρήσεις, ιδίως στο κέντρο της πόλης

Παραμένουν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας στους κοινόχρηστους χώρους της Θεσσαλονίκης, όπως διαπιστώνει ο Συμπαραστάτης του Δημότη Τόλης Αγγελόπουλος στην Έκθεση πεπραγμένων του 2016.

Ο κ. Αγγελόπουλος στην Έκθεσή του αναφέρει ότι ενώ είχε υποβάλει προς τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και το δημοτικό συμβούλιο ειδική πρόταση για το θέμα της αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, με τρόπους για την άμβλυνση της αυθαιρεσίας, «σε καμία περίπτωση δεν επήλθε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

«Τα φαινόμενα αυθαιρεσίας εξακολουθούν και η αντιμετώπιση του θέματος δεν είναι επιτυχής», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, στην Έκθεση πεπραγμένων του 2016.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη έλαβε μεγάλο αριθμό καταγγελιών για το ζήτημα της κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από επιχειρήσεις, ιδίως στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Έκθεση πεπραγμένων του κ. Αγγελόπουλου, οι περιοχές για τις οποίες δέχθηκε τις περισσότερες καταγγελίες ήταν η Πλατεία Πετρακάκη και η οδός Κατούνη στα Λαδάδικα.

Όπως εξηγεί ο Συμπαραστάτης, ειδικά επί της πλατείας Πετρακάκη «αυτό που συμβαίνει συνιστά κατάργηση της έννοιας της κοινόχρηστης πλατείας. Υφίσταται μόνιμη κατάληψη όλης της πλατείας και πέριξ του συντριβανιού, από επιχειρήσεις αλλά και από σταθμευμένα δίκυκλα επάνω στο πεζοδρόμιο».

Άλλες καταγγελίες αφορούν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, την πλατεία Αριστοτέλους, την πλατεία Άθωνος, την οδό Μητροπόλεως και άλλα σημεία του κέντρου.

Ειδικά στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στους κάθετους σε αυτήν δρόμους, ο κ. Αγγελόπουλος επισημαίνει ότι «παρά την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου επιχειρήσεις αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, ενώ άλλες στερούνται αυτής της δυνατότητας ακριβώς λόγω της έλλειψης κανονιστικής απόφασης, με αποτέλεσμα να υφίστανται αδικίες και να αναπτύσσεται αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των νομίμων επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην Έκθεσή του ο Συμπαραστάτης του Δημότη, «η έλλειψη ρύθμισης οδηγεί σε αυθαιρεσία ενώ συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν καταλάβει ανενόχλητες τμήμα του πεζοδρόμου όπου έχουν εγκαταστήσει εξοπλισμό. Την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις που δεν παρανομούν κινδυνεύουν με αφανισμό».

Ο κ. Αγγελόπουλος, εκτιμά ότι «πρέπει να επιλυθεί το θέμα κατά προτεραιότητα ώστε να μην επιβραβεύονται οι παρανομούντες».

«Να ρυθμιστεί η χρήση του κοινόχρηστου χώρου στην περιοχή άμεσα ώστε όλοι να έχουν αυτό που δικαιούνται και ταυτόχρονα να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους παρανομούντες αλλά κατά τρόπο αποτελεσματικό. Η εξακολούθηση του φαινομένου της αυθαίρετης κατάληψης του πεζοδρόμου από τις συγκεκριμένες επώνυμες επιχειρήσεις αποδεικνύει ότι δεν προστατεύεται αποτελεσματικά ο δημόσιος χώρος», αναφέρεταΙ στην Έκθεση.   

Οι καταγγελίες συνολικά προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες για την άσκηση ελέγχου και την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται. Ο κ. Αγγελόπουλος ζήτησε «τον έλεγχο συγκεκριμένων επιχειρήσεων που παρά την επιβολή κυρώσεων συνεχίζουν να αυθαιρετούν καθώς στην περίπτωσή τους φαίνεται ότι η επιβολή του προστίμου δεν αρκεί, δεδομένου ότι από την παράνομη χρήση κοινόχρηστου χώρου έχουν σημαντικά μεγαλύτερα κέρδη που υπερκαλύπτουν το πρόστιμο».

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «είναι επιβεβλημένη η εξάντληση όλων των μέσων που διαθέτουν οι υπηρεσίες όπως η αφαίρεση του εξοπλισμού που βρίσκεται παράνομα στον κοινόχρηστο χώρο, ο συντονισμός των υπηρεσιών του δήμου με το υγειονομικό, ώστε να γίνονται ανακλήσεις αδειών, αλλά και η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από την πλευρά του δήμου κατά του παρανομούντος στον αρμόδιο εισαγγελέα».

«Σε όλες τις περιπτώσεις η δημοτική Αστυνομία ανταποκρίθηκε άμεσα, ενήργησε ελέγχους και επέβαλε όπου διαπίστωνε παράβαση τα νόμιμα. Η συνολική αντιμετώπιση του θέματος όμως δεν ήταν ικανοποιητική, διότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να επιβάλλονται πρόστιμα αλλά να προστατευτεί αποτελεσματικά ο δημόσιος χώρος», εκτιμά ο κ. Αγγελόπουλος.       

Η έκθεση πεπραγμένων του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης για το 2016 θα παρουσιαστεί σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, παράλληλα με τον απολογισμό πεπραγμένων έτους 2016 της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης.