Skip to main content

Σιμόπουλος: Χρειαζόμαστε περισσότερο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία

Χρειαζόμαστε περισσότερο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία, με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, είπε ο πρώην γγ Δημοσίων Έργων.

Η παιδεία δεν είναι απλά πολιτική προτεραιότητα, αλλά είναι αναγκαία συνθήκη επιβίωσης του έθνους σε ένα σκληρό και ανταγωνιστικό κόσμο, επισήμανε χθες το απόγευμα από το βήμα της εκδήλωσης με θέμα «Δημιουργικό Σχολείο με Ευαισθησία στον Εθελοντισμό και στον Αθλητισμό», ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Τούμπας και Φίλων και ομιλητές, εκτός από τον κ. Σιμόπουλο, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Τούμπας και Φίλων και πρώην δημοτική σύμβουλο Θεσσαλονίκης Δέσποινα Λιάπη-Καρασαββίδου και τον οικονομολόγο και παλαίμαχο διεθνή καλαθοσφαιριστή Τάκη Καρατζουλίδη.

Ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία, με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων και την επιλογή του διδακτικού προσωπικού. Η μεγαλύτερη ελευθερία πρέπει να επεκτείνεται και στην κατάρτιση του προγράμματος σπουδών και στην επιλογή διδακτικών μεθόδων, με αξιολόγηση παντού και με νέα αντικείμενα.

Ορισμένα από τα βήματα προς ένα δημιουργικό σχολείο είναι, κατά τον ίδιο, τα εξής:

1. Να επανασχεδιαστεί όλο το αναλυτικό πρόγραμμα της βασικής και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Να ξαναγραφούν βιβλία που να διαβάζονται από μαθητές και να αφήνουν τη δυνατότητα στο δάσκαλο να φτιάξει σημειώσεις οι οποίες να υποστηρίζουν το μάθημα.
2. Η ψηφιακή τάξη δεν θέλει πολλά χρήματα. Να γίνουν τάξεις ανά ειδικότητα. Οι καθηγητές να έχουν στις τάξεις τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιντεοπροβολείς, βιβλιοθήκες και τα απαραίτητα εποπτικά μέσα διδασκαλίας.
3. Ο περιορισμός της ύλης θα δώσει χρόνο συμμετοχής των μαθητών σε δράσεις που θα τους βοηθούν να εκπαιδεύονται και να περνούν παράλληλα ευχάριστα. Να βρεθεί για κάθε μάθημα ο τρόπος που θα δοθεί αυτή η δυνατότητα στους μαθητές. Μπορεί να είναι οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο, οι κατασκευές και οι εργασίες.
4. Να επαναπροσδιορισθούν οι κανόνες αξιολόγησης και να τηρηθούν αυστηρά. Πρέπει να πείσουμε την κοινωνία και τους μαθητές ότι οι κανόνες δεν είναι ελαστικοί και ότι είναι η δημοκρατία που τους επιβάλλει και όχι η καταστολή.
5. Να θεσμοθετηθεί το προσωπικό ενδιαφέρον του δάσκαλου για τον μαθητή που έχει δυσκολίες. Να ενισχυθεί η πρόσθετη διδακτική στήριξη και να γίνει ουσιαστική. Να θεσμοθετηθεί το βιωματικό εργαστήριο και να υπάρξει ουσιαστικός επαγγελματικός προσανατολισμός. Να υπάρχουν παιδοψυχολόγοι στα σχολεία.
6. Να ενσωματωθεί στη διαδικασία και η αισθητική αγωγή. Όχι απλά με επισκέψεις σε μουσεία. Να γίνει καθαρισμός και διακόσμηση των σχολείων μαζί με τους μαθητές και τους
γονείς, να υπάρχει μουσική στα διαλείμματα, μόνιμη θεατρική ομάδα, εργαστήρια ζωγραφικής, συγκεντρώσεις για αυτοσχεδιασμό, γκράφιτι και παρακολούθηση ταινιών.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Τούμπας και Φίλων κ. Δέσποινα Λιάπη-Καρασαββίδου τόνισε πως το σχολείο, εκτός από το γνωστικό πεδίο που προσφέρει, οφείλει να διαμορφώσει και να διαπαιδαγωγήσει αυριανούς ενεργούς πολίτες για την κοινωνία μας. Στο πλαίσιο αυτό, η καλλιέργεια του εθελοντικού πνεύματος στους μαθητές με ποικίλες δράσεις βοηθά τον μαθητή να κοινωνικοποιηθεί, να αναπτύξει κοινωνική ευαισθησία, να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα της κοινωνίας και να συνεισφέρει με διάφορους τρόπους στην αντιμετώπισή τους.

Αναφερόμενος στον αθλητισμό ο παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής κ. Τάκης Καρατζουλίδης υπογράμμισε πως απαιτείται η συμμετοχή κατάλληλα επιμορφωμένων γυμναστών, που θα σκύψουν επάνω στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες κάθε μαθητή, ενώ εστίασε και στη μεγάλη σημασία των ομαδικών αθλημάτων στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης κ. Βίκυ Ευταξά, ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αθανάσιος Μπασδάνης, ο Πρόεδρος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Τσαπακίδης, η σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας κ. Μαρία Τσοτουλίδου, η κ. Άννα Ευθυμίου, εκπρόσωποι συλλόγων εκπαιδευτικών και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι.