Skip to main content

Δασικοί χάρτες: Τα αγκάθια σε δήμους της Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

Οι δήμοι Ωραιοκάστρου, Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας εμφανίζονται σε αυτούς που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία στην ΕΚΧΑ. Τι απαντούν.

του Δημήτρη Παπανίκου

Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση και αφού χρειάστηκαν αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, κάποιοι τελευταίοι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας δείχνουν να συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους για την αποστολή των αναγκαίων στοιχείων προκειμένου να προχωρήσει η τελική επεξεργασία και η κύρωση των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο κ. Φάμελλος απέστειλε προς τους τελευταίους 18 δημάρχους ανά την Ελλάδα, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία στην ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εταιρεία Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης), τέταρτη κατά σειρά επιστολή με την οποία τους ζητά να αποστείλουν τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις εντός αυτών (αυθαίρετους οικισμούς) προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες της δημοτικής τους περιφέρειας.

Στην επιστολή του, ο αναπληρωτής υπουργός κάλεσε τους δημάρχους να εκμεταλλευτούν τη νέα παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, ως οφείλουν. Στην επιστολή τονίζεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4389/2016 η οριοθέτηση των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων αποτελεί ρητή υποχρέωση των δήμων, ήδη από τον Μάιο του  2016 και εξυπηρετεί αφενός την επιτάχυνση του σημαντικού έργου των δασικών χαρτών και αφετέρου την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δημοτών, την αποφυγή αναίτιας ταλαιπωρίας και άσκοπου κόστους, καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Ο κ. Φάμελλος υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι «εξαιτίας και της άρνησης συνεργασίας ορισμένων δήμων με τη νομοθετική επιταγή του ν. 4389/2016, κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή και δόθηκε παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών έως την 7η Σεπτεμβρίου 2017».

Απέμειναν τρεις δήμοι

Μεταξύ των 18 δήμων που έχουν απομείνει περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τρεις από την Κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται για τους δήμους Ωραιοκάστρου του νομού Θεσσαλονίκης και Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής. Τις προηγούμενες ημέρες, αν και με σημαντική καθυστέρηση, είχαν στείλει τα απαραίτητα στοιχεία οι δήμοι Δέλτα και Κασσάνδρας.

«Κακώς ο κ. Φάμελλος μας περιέλαβε στην τελευταία επιστολή του καθώς ο δήμος Ωραιοκάστρου έχει στείλει ήδη τα στοιχεία τα οποία ζητήθηκαν», δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας Ελένη Τόλια έχουν σταλεί τόσο τα οικιστικά όρια όσο και οι οικιστικές πυκνώσεις. «Το μόνο πρόβλημα που παρατηρείται στο δήμο Ωραιοκάστρου αφορά την περιοχή της Ανθούπολης όπου υπάρχει ένα ρέμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση», σημειώνει ο κ. Τόλια, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζονται ιδιοκτησίες.

Στο δήμο Σιθωνίας ο δήμαρχος Γιάννης Τζίτζιος επιμένει ότι οι υπηρεσίες του έχουν στείλει τα στοιχεία στην ΕΚΧΑ Α.Ε. και συνεπώς κακώς ο δήμος περιελήφθη μεταξύ των ασυνεπών. Ωστόσο, λόγω των θερινών αδειών των αρμόδιων υπαλλήλων, δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία σχετικά με τα σημεία στα οποία υπάρχουν προβλήματα (αυθαίρετοι οικισμοί, δασικοί θύλακες).  

Στοιχεία στην ΕΚΧΑ Α.Ε. απέστειλε και ο δήμος Νέας Προποντίδας σύμφωνα με τον αρμόδιο τοπογράφο του δήμου Βαγγέλη Φασούλα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα διοικητικά όρια του δήμου υπάρχουν έξι με επτά οικιστικές πυκνώσεις στις περιοχές της Νέας Καλλικράτειας, της Ποτίδαιας και του Αγίου Μάμα.

Δέλτα και Κασσάνδρα

Ο δήμος Κασσάνδρας ανέθεσε σε εξωτερικό συνεργάτη τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και τα έστειλε πριν από μερικές εβδομάδες στην ΕΚΧΑ Α.Ε.

«Εμείς έχουμε στείλει εδώ και αρκετό καιρό τα στοιχεία τα οποία μας ζητήθηκαν και δεν ξέρω γιατί μας είχαν περιλάβει στους προβληματικούς δήμους» δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του δήμου Νατάσα Σισμανίδου υπάρχουν δύο οικιστικές πυκνώσεις στην περιοχή του Καλοχωρίου, σημεία τα οποία στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προτείνονται για βιομηχανικό πάρκο. Επίσης υπάρχουν κάποιες δασικές εκτάσεις στην κοίτη του Αξιού οι οποίες επηρεάζουν αγροτικές καλλιέργειες.