Skip to main content

Συμμαχία του ΑΠΘ με κρατικά Πανεπιστήμια της Γεωργίας

Στην Τιφλίδα θα υπογραφούν συμφωνίες που θα αφορούν ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών και εκπόνηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.

Νέες συνεργασίες με δύο κρατικά πανεπιστήμια της Γεωργίας θα επιδιώξει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα αφορούν ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς τομείς, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης κλιμακίου του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον πρύτανη Περικλή Μήτκα, στη Γεωργία, τον Μάιο. Το κλιμάκιο του ΑΠΘ θα πραγματοποιήσει, επίσης, επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου θα επισκεφτεί ήδη συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και έδρες ελληνικών σπουδών.

Συγκεκριμένα, στην Τιφλίδα, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες που θα αφορούν ανταλλαγές καθηγητών και φοιτητών και εκπόνηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, τα αντικείμενα των οποίων είναι υπό ανάπτυξη. Οι συνεργασίες αφορούν τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το Ilia State University και το κρατικό πανεπιστήμιο Τιφλίδας «I. Javakhishvili».

Στην Ουκρανία, το επιστημονικό κλιμάκιο -με τη συμμετοχή του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ και πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννη Καζάζη, και του γραμματέα του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, Δημήτρη Φωτιάδη, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πυρήνων ελληνικών σπουδών στις παρευξείνιες χώρες- θα επισκεφτεί θα επισκεφτεί το κρατικό πανεπιστήμιο «Taras Shevchenko» του Κιέβου και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο (Πολυτεχνείο) «Igor Sikorsky».

Στο «Taras Shevchenko» λειτουργεί έδρα Ελληνικών Σπουδών και η συνάντηση στοχεύει στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, στη διερεύνηση δυνατοτήτων δημιουργίας κοινών προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και στην ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην υφιστάμενη έδρα. Επιπλέον, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων λειτουργίας του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ», ο κ. Καζάζης θα πραγματοποιήσει επιμορφωτικά σεμινάρια στην έδρα Ελληνικών Σπουδών, ενώ θα επιδοθούν τιμητικές υποτροφίες στους αριστούχους φοιτητές ελληνικών σπουδών.

Στο Πολυτεχνείο Igor Sikorsky θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τις εκεί πρυτανικές αρχές για τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά θέματα.

Εξάλλου, το ΑΠΘ, στο πλαίσιο της προεδρίας του Δικτύου των Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας (BSUN), θα φιλοξενήσει, στις 18 και 19 Ιουνίου, τη 13η Σύνοδο των πρυτάνεων των πανεπιστημίων του Δικτύου και το Συνέδριο «UN 2030 Sustainable Development Goals in the Black Sea Region: From Science to Implementation». Το συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν επιστημονικό χώρο προώθησης γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου για περισσότερους από 100 πρυτάνεις και ανώτερους υπαλλήλους διοίκησης των Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα, το ΑΠΘ θα πραγματοποιήσει Θερινό Σχολείο, με θέμα τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις για πρόοδο και ευημερία στις χώρες της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας, εργαστήρια- workshops και άλλες δράσεις. 

Το Δίκτυο BSUN ιδρύθηκε το 1998 και περιλαμβάνει 110 Πανεπιστήμια από 12 χώρες: Ελλάδα, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Τουρκία. Το ΑΠΘ είναι μέλος του Δικτύου από το 2000.