Skip to main content

Σημίτης: To Grexit πλανάται ακόμα, αυτή είναι η αλήθεια

Είναι ανόητοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει έναν δικό της δρόμο, είπε ο πρώην πρωθυπουργός από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Το Grexit πλανάται ακόμα, αυτή είναι η αλήθεια, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, εκτιμώντας ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα υποχωρήσουν».

Όπως είπε ο κ. Σημίτης, το πρώτο που πρέπει να κάνει η χώρα είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη. «Είμαστε στο τρίτο μνημόνιο και πάλι αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έπρεπε να είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις», είπε.

«Για την Ελλάδα υπάρχει η άποψη κάποιων ότι βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για τα θέματά της, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν περαιτέρω συγκρούσεις και προβλήματα ενόψει των εκλογών», συνέχισε. «Διαφωνώ. Υποχώρηση σε επίπεδα που επιθυμεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει», έσπευσε να συμπληρώσει.

Αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, μίλησε για μια περίοδο που κάποιες ομάδες χωρών θα κινηθούν με τη δική τους ταχύτητα.

Επισήμανε, ακόμη, ότι οι χώρες που ίδρυσαν την Ενωση μαζί με την Ισπανία θα κάνουν περισσότερα βήματα προς την ενοποίηση και υποστήριξε ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες συζητήσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

«Είναι ανόητοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει έναν δικό της δρόμο. Δεν γίνεται σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης να μην ανήκεις κάπου και να μη συνεργάζεσαι», ανέφερε ο κ. Σημίτης.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές για απόψεις που έχει διατυπώσει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «οι φαντασιώσεις που επικρατούσαν ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από αυτό που μπορούμε να κάνουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην Ευρώπη υπάρχει αβεβαιότητα λόγω του εκλογικού κύκλου, ενώ ο Ντ. Τραμπ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική. Τη χαρακτηρίζω "εθνικιστικό ηγεμονισμό" ενώ την προηγούμενη πολιτική των ΗΠΑ ως "διεθνή ηγεμονισμό"».

Υποστήριξε, δε, πως στις ΗΠΑ δεν θέλουν συνεργασίες-συμμαχίες με χρήματα δικά τους με τα οποία ωφελούνται άλλοι, όπως το ΝΑΤΟ. «Ο νέος πρόεδρος χρησιμοποιεί την έκφραση "οι ΗΠΑ πρώτα" και αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει τη βοήθεια της υπερδύναμης θα πρέπει να πληρώσει. Το βασικό τους κριτήριο είναι το τι τους συμφέρει τώρα και όχι τι τους συμφέρει στο απώτερο μέλλον», τόνισε.