Skip to main content

Σύμη: Τεράστιες καταστροφές από το πέρασμα της «Ευρυδίκης»

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί το νησί της Σύμης, όπου καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Από το πρωί της Τρίτης βρίσκονται στο νησί ειδικά μηχανήματα που στάλθηκαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ομάδες εθελοντών που ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται επί τόπου και συντονίζει τις προσπάθειες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.

Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και στην αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές, και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση του νησιού, ενώ ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Έως τώρα, πάντως, δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παραγωγής ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Ενδεικτικό της κακοκαιρίας που επικρατούσε στο νησί είναι το γεγονός πως το βραδύ της Δευτέρας τρία αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από ορμητικό χείμαρρο, με αποτέλεσμα να πέσουν στο λιμάνι.

Στο σημείο έσπευσε πλωτό του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος, ενώ μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία απέστειλε από τη Ρόδο δέκα πυροσβεστικούς υπαλλήλους και εννιά αντλητικά μέσα, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ζημιών.

Περαιτέρω, για την εκτίμηση της κατάστασης αλλά και για το συντονισμό των δυνάμεων που θα συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Καπάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Δέδε, και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής.