Skip to main content

Συμφωνία Παρισίων για την κλιματική αλλαγή - Την Τρίτη η ψηφοφορία

Αύριο το μεσημέρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει προκειμένου να εγκρίνει την επικύρωση από την ΕΕ της συμφωνίας των Παρισίων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τρίτη το μεσημέρι προκειμένου να εγκρίνει την επικύρωση από την ΕΕ της συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Θα ακολουθήσει επίσημη τελετή υπογραφής, σε συνέχεια της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, παρουσία της Γαλλίδας Υπουργού Περιβάλλοντος και Προέδρου του «COP21» Σεγκολέν Ρουαγιάλ, του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και του Προέδρου του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.

Αφού εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ειδική ψηφοφορία την Τρίτη 4 Οκτωβρίου το μεσημέρι, το Συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει επίσημα την απόφαση με επείγουσα διαδικασία, έτσι ώστε η ΕΕ, μαζί με τα 7 κράτη μέλη που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης, να καταθέσουν τα έγγραφα επικύρωσης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Επτά κράτη μέλη έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι στιγμής: η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Γερμανία. Αυτά τα επτά κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επικυρώσεις που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 55 Μέλη  και το 55% των παγκόσμιων εκπομπών απαιτούνται προκειμένου η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ. Μέχρι σήμερα 62 Μέλη, αντιπροσωπεύοντας το 51,89% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν καταθέσει επισήμως τα έγγραφα επικύρωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, και χάρη στην επικύρωση της ΕΕ, η συμφωνία των Παρισίων θα τεθεί σε ισχύ εγκαίρως για τη διάσκεψη COP 22 για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016.