Skip to main content

Συμφωνία Μπουτάρη με Εκκλησία για τη μετακίνηση του 12ου δημοτικού

Nέα παρέμβαση των γονέων του 12ου δημοτικού σχολείου, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου

Τη συμφωνία της δημοτικής αρχής με την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να ενοικιάσει στον δήμο, το κτήριο του παλιού 12ου δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στην οδό Βασ. Όλγας ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει και συμφωνία με τους καταληψίες του κτηρίου, να εγκαταλείψουν τον χώρο, εφόσον γίνει σχολείο.

Αφορμή στάθηκε η νέα παρέμβαση των γονέων του 12ου δημοτικού σχολείου, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, υπάρχει «ίσως και μέσα στο μήνα αυτό να κάνουμε την ενοικίαση, να το περάσουμε σε πρόγραμμα και ίσως του χρόνου να μπορέσει να αρχίσει η ανακαίνιση του κτηρίου». Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι είναι τελική η απόφαση του δήμου να καταργηθεί η χρήση αυτού του σχολείου και υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Μπορεί να φέρεται 150 μηχανικούς “όμως ισχύ έχουν μόνο οι τεχνικές υπηρεσίες. Δεν μπορώ να δώσω "εντέλλεσθε" στις υπηρεσίες. Δεν παίρνω την ευθύνη», τόνισε.

Για κατάπτυστο κτήριο έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να εξυπηρετεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες».

«Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης κι ο δήμαρχος προσωπικά, εμπαίζουν εκατοντάδες οικογένειες των μαθητών του 12ου Δημοτικού Σχολείου», υπογράμμισε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Καλαφάτης, η πρόταση της εκκλησίας από τον Απρίλιο του 2016 είναι να γίνει η μίσθωση διάρκειας 12 έτη με μηνιαίο μίσθωμα τα πέντε πρώτα χρόνια 100 ευρώ και έπειτα με 1.500 ευρώ.

Μάλιστα, απέδειξε τα λεγόμενά του, παρουσιάζοντας έγγραφο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ημερομηνία 10/7/2016, στο οποίο η Εκκλησία, ως ιδιοκτήτρια προτείνει να χρησιμοποιηθεί ως σχολείο κτίριό της, που βρίσκεται υπό κατάληψη, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μόλις σήμερα παραδέχτηκε ότι γίνονται συνεννοήσεις επ’ αυτού.

«Θα μπορούσε εδώ και οκτώ με δέκα μήνες το θέμα να έχει προχωρήσει και, μέσω ΕΣΠΑ, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, να αποκατασταθούν οι ζημιές, για να λειτουργήσει ως σχολείο», πρόσθεσε.

«Επί 13 χρόνια έφυγε ένα σχολείο από τη θέση που έπρεπε να είναι στο Φάληρο. Θα έπρεπε να έχει βρει λύση στα έξι χρόνια που έχει την ευθύνη ο Μπουτάρης», επισήμανε από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου.

«Μπαίνει λουκέτο σε ένα σχολείο. 120 παιδιά θα σκορπίσουν σε οκτώ σχολεία, οι οικογένειες θα αναστατωθούν» σημείωσε  ο Γιάννης Δελής, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».  «Να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες να λειτουργήσει κανονικά» ανέφερε ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».  

«Εάν έχει συντηρηθεί ή όχι σωστά είναι θέμα του δήμου. Σαν το σχολείο μας είναι άλλα 20 δημοτικά και γυμνάσια, παλαιά, που λειτουργούν κανονικότητα. Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η εμμονή από τις υπηρεσίες του δήμου, όχι από την πολεοδομία, γιατί όλες οι άλλες επιμένουν ότι είμαστε κατάλληλο σχολείο», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Δήμητρα Καμπουράκη.

Αντίθετοι Αβραμόπουλος - Κουράκης με τη διοίκηση

Την αντίθεσή τους με την απόφαση της διοίκησης για κατάργηση του 12ου δημοτικού σχολείου εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Κουράκης και Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Εκκλησία σημειώνοντας ότι δεν ενημερώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας. «Δεν είπατε τίποτα για την συμφωνία με την Εκκλησία. Μας αποκρύψατε το έγγραφο της Εκκλησίας; Γιατί δεν μας το είπατε; Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν οι αντιδήμαρχοι τα πραγματικά περιστατικά;» διερωτήθηκε ο κ. Κουράκης. «Να σας την κάνω εγώ παιδιά τη μελέτη. Σιγά το πράγμα. Αντικατάσταση μοριοσανίδων και κουφομάτων χρειάζεται. Έλεος» ανέφερε ο κ. Κουράκης. Απαντώντας στη συγκεκριμένη αναφορά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς, υποστήριξε ότι αρμόδιες για μελέτες είναι μόνο οι υπηρεσίες και είναι απαράδεκτο να ακούγονται ότι για λόγους εντυπώσεων θα κάνουν τη μελέτη δωρεάν.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος τόνισε ότι τετελεσμένα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο δεν μπορούν να έρχονται. Κάλεσε το Σώμα να πάρει μια απόφαση για το 12ο δημοτικό. «Υπάρχει ολιγωρία και πρέπει να το παραδεχθούμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποστούν γονείς και παιδιά κάποια βλάβη» συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος