Skip to main content

Σήμερα το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για το προσφυγικό

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 80% εξ όσων είπαν ότι θα ψηφίσουν θα ταχθεί εναντίον των ποσοστώσεων της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ούγγροι, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος σχετικά με τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη της. Περίπου 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάξει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, είναι από τους πιο ανυποχώρητους αντιπάλους της πολιτικής της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τον τελευταίο χρόνο έκλεισε τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας υψώνοντας φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και αναπτύσσοντας χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς.

Σε ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Idők χθες, ο Όρμπαν κάλεσε για πολλοστή φορά τους πολίτες της χώρας του να στείλουν στην Ε.Ε. το μήνυμα ότι οι πολιτικές της στη μετανάστευση είναι εσφαλμένες και απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι επαφίεται μόνο σε εμάς, τους Ευρωπαίους πολίτες, είτε να αναγκάσουμε την Ένωση να λογικευτεί ή να την αφήσουμε να αυτοκαταστραφεί», έγραψε ο Όρμπαν στην ανοικτή επιστολή του που δημοσίευσε η εφημερίδα. Ακόμη, εξήγγειλε ότι ο στόχος του τους επόμενους μήνες θα είναι να εμποδίσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν την μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.

Ενώ η Βουδαπέστη επιμένει ότι η πολιτική στο μεταναστευτικό πρέπει να χαράσσεται από τα εθνικά κράτη, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι ενσταλάζει τον φόβο στους πολίτες, ανακινεί την ξενοφοβία και κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες στα σύνορα. Προχθές Παρασκευή περίπου 1.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη εναντίον του δημοψηφίσματος.

Η σκληρή προσέγγιση του Όρμπαν στο ζήτημα βρήκε συμμάχους σε άλλα κράτη της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 80% εξ όσων είπαν ότι θα ψηφίσουν θα ταχθεί εναντίον των ποσοστώσεων της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Ωστόσο, η συμμετοχή μπορεί να μην ξεπεράσει το 50% που απαιτείται ώστε το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 και θα ολοκληρωθεί στις 20:00, ώρα Ελλάδας. Τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις 21:00.

Μάρτιν Σουλτς: Επικίνδυνο παιχνίδι

Για «επικίνδυνο παιγνίδι» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναφερόμενος στο δημοψήφισμα

«Η Ουγγαρία δεν οφείλει να υποδεχθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανακατανομής, παρά μόνο περίπου 2.000 πρόσφυγες. Το να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα πάνω σ' αυτό είναι επικίνδυνο παιγνίδι», δήλωσε ο Σουλτς στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke, σύμφωνα με απόσπασμα του άρθρου που δόθηκε εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παίζει «με μια θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε.: αμφισβητεί το βάσιμο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία η ίδια η Ουγγαρία έχει συνεισφέρει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σουλτς κάλεσε τους ηγέτες άλλων χωρών να απευθυνθούν στον Ορμπάν και «να πουν στον συνάδελφό τους: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος»