Skip to main content

Σήμερα τα εγκαίνια της σήραγγας των Τεμπών από τον Τσίπρα

Στην τελετή παράδοσης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός από κοινού με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου.

Στην κοιλάδα των Τεμπών θα μεταβεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για την τελετή παράδοσης της σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος Μαλιακός - Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι).

Ο πρωθυπουργός στις 13:00 θα μιλήσει στην τελετή παράδοσης από κοινού με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου, στο νότιο μέτωπο της σήραγγας Τ2.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης για το σαμποτάζ αμαξοστοιχίας των κατοχικών στρατευμάτων στην κοιλάδα των Τεμπών.

Το έργο που παραδίδεται σήμερα περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο 25 χιλιομέτρων, τρεις δίδυμες υπερσύγχρονες σήραγγες που θα παρακάμπτουν την κοιλάδα των Τεμπών, αλλά και τις γέφυρες που οδηγούν στις σήραγγες. Οι σήραγγες έχουν μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα, ενώ ξεχωρίζει αυτή των Τεμπών, η οποία είναι 6 χιλιόμετρα και θεωρείται η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη τύπου της κατασκευάστριας εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», Ειρήνη Ζαβρίδου, περιέγραψε το κατασκευαστικό κομμάτι των έργων και εξήγησε γιατί η υλοποίησή του θα αλλάξει την οδική συμπεριφορά των οδηγών, θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια και θα μειώσει το χρόνο μετακίνησης. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, σύμφωνα και με την σύμβασή μας, από τις 31 Μαρτίου».

Σήμερα θα γίνει η εκδήλωση παράδοσης του αυτοκινητόδρομου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και την Παρασκευή το πρωί θα ανοίξει ο δρόμος για τους οδηγούς. .Παραδίδονται 25χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 11 χλμ είναι δίδυμες σήραγγες – υπάρχει ξεχωριστός κλάδος ανά κατεύθυνση – και 14 χιλιόμετρα ανοικτός αυτοκινητόδρομος. Οι σήραγγες είναι από τις μεγαλύτερες όσον αφορά το πλάτος τους της Ευρώπης, έχουν δύο πλήρεις λωρίδες από 3 μέτρα και 70 εκατοστά και μία Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Κάθε 300 μέτρα υπάρχει έξοδος διαφυγής σε περίπτωση έκτακτων συμβάντων. Έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Επειδή οι εργασίες, εκεί που γίνονταν δεν ήταν ορατές από όλους τους οδηγούς, οι περισσότεροι δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος του έργου” σχολίασε η κ. Ζαβρίδου.

Το νέο έργο θα μειώσει κατά 20 λεπτά το χρόνο διαδρομής Θεσσαλονίκη Λάρισα. Όπως τόνισε η κ. Ζαβρίδου από τη μέρα έναρξης του νέου οδικού τμήματος η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών θα απαγορεύται.

«Το παλιό κομμάτι του δρόμου, από τον Ευαγγελισμό μέχρι τη Σκοτίνα, ο δρόμος που παρακάμπτει το νέο έργο, θα είναι στη διαχείρηση της “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” για τη λειτουργία και τη συντηρησή του όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, με την έναρξη λειτουργίας των σηράγγων θα απαγορεύεται μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών, κάτι που θα επιφέρει μεγάλη βελτίωση στο οικοσύστημα της περιοχής. Δεν θα είναι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας όπως θα είναι τα άλλα τμήματα” επισήμανε η υπεύθυνη τύπου της κατασκευάστριας εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».