Skip to main content

Σήμερα η τρίτη Σύνοδος του ευρωπαϊκού Νότου στη Μαδρίτη

Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο Συριακό

Στη Μαδρίτη, στο Βασιλικό Ανάκτορο «El Prado», συνέρχεται το μεσημέρι η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, την οποία συγκροτούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα.

Η Σύνοδος της Μαδρίτης διεξάγεται λίγες ημέρες μετά την Σύνοδο της Ρώμης και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας του Brexit, και πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (29η Απριλίου) που θα υιοθετήσει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις κατευθύνσεις της Συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης και στη Διακήρυξη που θα υιοθετήσει η Σύνοδος της Μαδρίτης θα είναι το μέλλον της Ε.Ε., το μεταναστευτικό-προσφυγικό, το ζήτημα της ασφάλειας (Ενιαία Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, Ένωση για την Μεσόγειο), το Brexit και το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ε.Ε. και στην περιφέρειά της, με πιο πρόσφατα αυτά στην Στοκχόλμη, στην Αγία Πετρούπολη και την Αίγυπτο.

Στη σκιά της δραματικής κατάστασης στη Συρία, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει κατά τη σημερινή Σύνοδο πρωτοβουλία ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην Ε.Ε. να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο Συριακό, όπως προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ικανοποίηση στην Αθήνα για την εξέλιξη της Συνόδου του Νότου

Η Σύνοδος των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου εγκαινιάστηκε με τη Σύνοδο της Αθήνας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Αξιολογώντας την πορεία της Συνόδου, πηγές της κυβέρνησης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το πώς εξελίσσεται η πρωτοβουλία.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο ρόλος των χωρών του Νότου της Ε.Ε. έναντι των χωρών της Benelux και του Βίσεγκραντ ενισχύεται περαιτέρω μέσω αυτής της πρωτοβουλίας (της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου), αλλά και σε συνέχεια του Brexit.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την εξής παράμετρο: Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ επέλεξε για δεύτερη επίσημη επίσκεψη του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την Αθήνα, ενώ διαχρονικά έως τώρα οι νέοι πρόεδροι της Γερμανίας κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους επισκέπτονται στα πρώτα τους ταξίδια στο εξωτερικό μετά την Γαλλία, την Πολωνία ή την Ολλανδία.

Η τέταρτη κατά σειρά Σύνοδος έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Συνόδου της Μαδρίτης (ώρα Ισπανίας) θα διαμορφωθεί ως εξής:
13.45 Άφιξη των ηγετών στο Palacio Real de El Pardo
14.05 Οικογενειακή φωτογραφία
14.15 Έναρξη εργασιών Συνόδου
16.45 Συνέντευξη Τύπου.

Φωτογραφία αρχείου