Skip to main content

Σήμερα η σύνοδος Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης

Πάνω από 30 αρχηγοί κρατών και αντιπρόσωποι κυβερνήσεων των 53 χωρών-μελών της Αφρικανικής Ένωσης συμμετέχουν στην τριήμερη σύνοδο που αρχίζει σήμερα στην Καμπάλα κι αναμένεται να επικεντρωθεί στον πό
Πάνω από 30 αρχηγοί κρατών και αντιπρόσωποι κυβερνήσεων των 53 χωρών-μελών της Αφρικανικής Ένωσης συμμετέχουν στην τριήμερη σύνοδο που αρχίζει σήμερα στην Καμπάλα κι αναμένεται να επικεντρωθεί στον πόλεμο στη Σομαλία -συγκεκριμένα, στην αύξηση του αριθμού των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης AMISOM στη χώρα και την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής τους ώστε να προσπαθήσουν να συντρίψουν τους ισλαμιστές αντάρτες.

Η σύνοδος στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας χωρίς προηγούμενο στην Καμπάλα -καθώς έχουν μεσολαβήσει μόλις δύο εβδομάδες από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην πόλη με 76 νεκρούς, την ευθύνη για τις οποίες διεκδίκησε η οργάνωση αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας.

Οι εκρήξεις κατακρεούργησαν ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στη νότια Αφρική και, σύμφωνα με αναλυτές, είχαν σκοπό να αναγκάσουν την Ουγκάντα να αποσύρει τις δυνάμεις της από την αποστολή της ΑΕ. Η αποστολή αυτή μοιάζει να είναι το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η Σεμπάμπ για την πλήρη επικράτησή της στη σομαλική επικράτεια.

Αλλά η Ουγκάντα ανακοίνωσε ότι θα στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες και κάλεσε να υπάρξει αποφασιστικότερη διεθνής υποστήριξη- ενώ η ομοσπονδιακή μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας ανακοίνωσε πως οι επιθέσεις είναι η «απόδειξη» πως χρειάζεται μεγαλύτερη διεθνής προσοχή στη χώρα.

«Η Γουινέα είναι έτοιμη να στείλει ένα τάγμα αμέσως», δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΕ, Ζαν Πινγκ, σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπάλα την Παρασκευή. «Θα ξεπεράσουμε πολύ γρήγορα τους 8.000. Ίσως και τους 10.000» στρατιώτες.

Διπλωματικές πηγές στην Καμπάλα ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων ενδέχεται να υποσχεθούν την αποστολή στρατευμάτων η Ανγκόλα, η Μοζαμβίκη και η Νότια Αφρική. Η σημερινή δύναμη των 6.000 αποτελείται από δυνάμεις που έχουν στείλει η Ουγκάντα και το Μπουρούντι.

Νέοι κανόνες εμπλοκής;

Η Σεμπάμπ έχει κηρύξει πίστη στον Οσάμα μπιν Λάντεν και η πρώτη της ενέργεια εκτός των συνόρων της Σομαλίας ενέτεινε τους φόβους δυτικών αναλυτών πως η χώρα στο Κέρας της Αφρικής ίσως καταστεί νέο καταφύγιο της αλ Κάιντα.

Ο Πινγκ είπε επίσης ότι η ΑΕ θα επιδιώξει να τροποποιήσει την εντολή της AMISOM, βάσει του κεφαλαίου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, ώστε να είναι σε θέση να αναλαμβάνει επιθετική δράση.

«Εάν το αίτημα αυτό απαντηθεί θετικά, τα στρατεύματά μας θα επιτεθούν», είπε.

Ειρηνευτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ απέτυχαν στο παρελθόν να αντιμετωπίσουν την εξέγερση στη Σομαλία -όπου δεν υπάρχει αποτελεσματική κυβέρνηση εδώ και δυο δεκαετίες.

Η Ερυθραία, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει τη Σεμπάμπ, υποστηρίζει ότι η Αφρικανική Ένωση και η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τους ισλαμιστές και όχι να κλιμακώσουν τη σύρραξη στη χώρα.

«Πιστεύουμε ότι η στρατιωτική ανάμιξη δεν μπορεί να φέρει ειρηνική λύση», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ερυθραίας Οσμάν Σάλεχ στο περιθώριο της συνόδου υπουργών που προηγήθηκε της συνόδου.

Η Σεμπάμπ -όπως και κάτοικοι του Μογκαντίσου -καταγγέλλουν ότι οι άνδρες της AMISOM ευθύνονται για θανάτους αθώων διότι ανοίγουν πυρ με βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές αδιακρίτως, κάτι που οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν έγκλημα πολέμου.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι μια ενεργότερη εμπλοκή της AMISOM ίσως κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα για τους αμάχους.

Στη σύνοδο αναμένεται επίσης να συζητηθεί το πρόβλημα του Σουδάν -στο νότιο Σουδάν, το οποίο διαθέτει αξιοσημείωτα πετρελαϊκά κοιτάσματα, αναμένεται να γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή του ή μη τον Ιανουάριο. Ο πρόεδρος του Σουδάν, Όμαρ αλ Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ, δε θα λάβει μέρος στη σύνοδο.