Skip to main content

Σήμερα οι προσφορές για το ακίνητο του ιστορικού «Όλυμπος Νάουσα»

To κτήριο που για δεκαετίες στέγασε το εμβληματικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, βγαίνει προς πώληση με τίμημα εκκίνησης τα 4,750 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, 10 Ιουλίου 2017, στις 2 το μεσημέρι, θα φανεί εάν τελικώς υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτικό για το ακίνητο που επί έξι δεκαετίες και πλέον στέγασε το πιο ξεχωριστό, το σχεδόν θρυλικό, εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, το «Όλυμπος Νάουσα».

H ιδιοκτήτρια του ακινήτου, η Eurobank Properties, επανέρχεται, με χαμηλότερη ελάχιστη τιμή προσφοράς, που έχει ορισθεί στα 4,750 εκατομμύρια και σε μία περίοδο που έχει αρχίσει να κινείται η αγορά των ακινήτων σε premium θέσεις του κέντρου της πόλης.

Το «Όλυμπος Νάουσα»- έτσι ακόμη το λένε οι Θεσσαλονικείς παρότι πολλά χρόνια κλειστό- έχει αφήσει ανεξίτηλο ίχνος στη γαστρονομία και, πολύ περισσότερο, στη κοινωνική ζωή της πόλης τον 20ο αιώνα. Το «Όλυμπος Νάουσα» ήταν μέχρι το 1994 που έκλεισε, το απόλυτο must στη γεύση, στη διακριτική και υψηλής επαγγελματικότητας εξυπηρέτηση, στην αστική φινέτσα.

Θα φανεί λοιπόν σήμερα εάν επενδυτές βλέπουν προοπτικές στο διατηρητέο κτήριο που βρίσκεται επί τις παραλιακής Λεωφόρου Νίκης, στον αριθμό ‘5’, το οποίο δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης της κάλυψης του υφιστάμενου κτίσματος αλλά και του υπολοίπου της επιτρεπόμενης δόμησης, με επέκταση καθ’ ύψος.

Θα υπάρξουν κάποιοι που θα θελήσουν σε αυτό το σημείο της Παλιάς Παραλίας να κατασκευάσουν ένα σύγχρονο κτήριο κατοικιών που στο μεσοπάτωμα και τον 1ο όροφο θα φιλοξενεί ένα υψηλού επιπέδου εστιατόριο;

Το «Όλυμπος Νάουσα» στέκει σε οικόπεδο επιφανείας 621,56 τ.μ. Το κτίσμα αποτελείται από ισόγειο επιφανείας 299,59 τ. μ., μεσοπάτωμα επιφανείας 98,13 τ.μ., 1ο  όροφο επιφανείας 297,04 τ.μ. και 2ο  όροφο επιφανείας 297,04 τ.μ.

Το «Όλυμπος Νάουσα» είναι διατηρητέο ως κτήριο και ως χρήση (δηλαδή θα πρέπει σε αυτό να λειτουργήσει πάλι εστιατόριο), αλλά βάσει της οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε το 2009,  προβλέπεται η προσθήκη ακόμη τεσσάρων ορόφων όπως και η δημιουργία υπογείου. Ο συντελεστής δόμησης είναι 4,8 και το σύνολο της επιτρεπόμενης υπέργειας δόμησης είναι 2.946,30 τ.μ.

Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, ο αγοραστής θα έχει υποχρέωση να διατηρήσει την όψη του κτηρίου επί της Λ. Νίκης, αλλά του επιτρέπεται να καθαιρέσει το υπάρχουν διώροφο ώστε στη θέση του να κατασκευαστεί νέο κτήριο, πολυώροφο, που θα διαθέτει και υπόγειο. Στο ισόγειο προβλέπεται η κατασκευή βοηθητικού χώρου ενώ το εστιατόριο που υποχρεωτικά θα δημιουργηθεί θα λειτουργεί στο μεσοπάτωμα και τον 1ο όροφο ενώ όλοι οι υπόλοιποι όροφοι θα διαμορφωθούν σε κατοικίες.

Σημειώνεται για την ιστορία του κτηρίου αλλά και το «Όλυμπος Νάουσα», ότι κτίσθηκε το 1926 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσσέ. Το εστιατόριο δημιούργησαν τέσσερις συνεταίροι, οι Εμμανουηλίδης, Σφήκας, Γεωργακόπουλος και Τσελίδης. Το «Όλυμπος Νάουσα» που γνώρισε μεγάλες δόξες, βρίσκονταν δίπλα και στο «Μεντιτερανέ», το ξενοδοχείο που στόλιζε τη Θεσσαλονίκη μέχρι το σεισμό του 1978. Το «Όλυμπος Νάουσα» έκλεισε το 1994, μετά τον θάνατο και του τελευταίου εκ των ιδιοκτητών και όταν οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν πλέον να συνεχίσουν να στηρίζουν τη λειτουργία του.