Skip to main content

Σε τεταμένο κλίμα συνεδριάζει η Βουλή για τη Novartis - Δείτε live

Ένταση από την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη διαδικασία και τις δέκα κάλπες που έχουν στηθεί για την ψηφοφορία σήμερα το βράδυ.

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες δέκα πολιτικών προσώπων εκ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί (Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος), ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (Γιάννης Στουρνάρας), ο Ευρωπαίος Επίτροπος (Δημήτρης Αβραμόπουλος), ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και άλλοι κεντρικοί πρωταγωνιστές της σημερινής πολιτικής ζωής (Αδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Γιώργος Κουτρουμάνης).

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 πμ σε τεταμένο κλίμα με αφορμή τη διαδικασία και τις δέκα κάλπες που έχουν στηθεί για την ψηφοφορία σήμερα το βράδυ. Παράλληλα, βουλευτές της αντιπολίτευσης επιχείρησαν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή να βάλουν στο «κάδρο» και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. 

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας ζήτησε να αποφασίσει η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, για μία κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, τη στιγμή που η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να διεξαχθεί χωριστά η ψηφοφορία για κάθε πρόσωπο. Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια και πρόσθεσε ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη» ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια να στιγματιστούν πολιτικά πρόσωπα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απάντησε ότι «η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας» και πρόσθεσε ότι «το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών».

«Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές», τόνισε, από τη δική του πλευρά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η ψήφος να παραμείνει μυστική.

Στον χορό των καταγγελιών και ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, που καταλόγισε ευθύνες στον νυν υπουργό Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητώντας να στηθεί και εντέκατη κάλπη.

«Γιατί στη δικογραφία αναφέρεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως Π.Κ. Τι είναι ανήλικος»; ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Αμυράς, ο οποίος ανέφερε: «Γιατί έχει εξαιρεθεί από τις κάλπες ο κ. Κουρουμπλής;».

Την πρόταση Δένδια απέρριψε κατά πλειοψηφία η Βουλή ενώ προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Παράλληλα, η διαδικασία στο συγκεκριμένο σημείο σημαδεύτηκε από τη φραστική επίθεση της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου κατά του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου.

Η φράση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, ο οποίος ανέγνωσε τα πρακτικά όπου καταγράφηκε η αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να... διαολοστέλνει τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Η ίδια, πάντως, διέψευσε τη συγκεκριμένη δήλωση. Μάλιστα χαρακτήρισε κατασκευασμένο το περιστατικό και υποστήριξε πως κάποιοι ενδεχομένως της την έχουν «στημένη».

Από τη δική του πλευρά, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ότι επί πρωθυπουργίας του ουδέποτε καταβλήθηκαν χρήματα ούτε στην ελεγχόμενη ούτε σε καμία άλλη φαρμακευτική εταιρεία και πρόσθεσε ότι «στην αρχή αιφνιδιάστηκα, τώρα όμως κατατρύχομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης».

Μάλιστα, ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Πικραμμένου μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και των βουλευτών της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια και Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο κ. Πολάκης επέμενε να σχολιάζει τις απαντήσεις του πρώην πρωθυπουργού για να δεχτεί την απάντηση «μη γελάς ρε λίγο σεβασμό» από τους βουλευτές της ΝΔ.

Ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για αισχρές, όπως τις χαρακτήρισε, συκοφαντίες εις βάρος το ίδιου και της συζύγου του ενώ τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη και ζήτησε συγκρότηση της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα σήμερα.

«Αν αισθανόμουν την παραμικρή ενοχή δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, που τόνισε το ενδιαφέρον του για την αποκάλυψη της αλήθειας και την υπεράσπιση της τιμής του.

Διασυρμό του ίδιου και της οικογένειάς του κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης από το βήμα της Βουλής ζητώντας έρευνα σε βάθος, χωρίς καμία παραγραφή, με τους μάρτυρες παρόντες στην υπόθεση της Novartis.

Ως κεντρικό πρόσωπο της σκευωρίας για την υπόθεση χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έστησε στην ιστορία μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.  

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis, λέγοντας πως διακυβεύονται οι θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος και του συντεταγμένου κράτους δικαίου.

«Μας κατηγορούν με στημένους ψευδομάρτυρες και πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη βουλή.

Για άθλια ψέματα από «αδίστακτους κουκουλοφόρους», καθώς και για «άθλιους σκευωρούς» οι οποίοι θα καθίσουν στο σκαμνί, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για απόλυτο παραλήρημα στο οποίο βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως «είναι προσβολή απέναντι σε εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση να ταυτίζεται με το καθεστώς της 21ης Απριλίου».

«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την έρευνα αλλά με τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη, χωρίς παρακρατικές μεθόδους και συνεργασία με τον κίτρινο Τύπο», ξεκαθάρισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Το ΚΚΕ είναι σύμφωνο με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ξεκαθάρισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ωστόσο σημείωσε πως «δεν βλέπουμε το λόγο να μην περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που θα ελεγχθούν και αυτό του κ. Κουρουμπλή».

«Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο κι αν το θέλετε. Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά. Με εκλογές. Με μια κάλπη κι όχι με δέκα όπως κάνατε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνεδρίαση

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με 9 ομιλητές, έναν δηλαδή βουλευτή από κάθε κόμμα και έναν ανεξάρτητο. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, δηλαδή 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα και ένας ανεξάρτητος.

Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί. Δικαίωμα λόγου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, διαφορετικά μπορούν να αποστείλουν υπόμνημα. Είναι ήδη γνωστό ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του, και θα καταθέσει υπόμνημα. Στη συζήτηση έχει προγραμματιστεί να λάβουν το λόγο οι δύο υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Ξανθός και Σταύρος Κοντονής αντιστοίχως, και οι αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να λάβουν τον λόγο και άλλοι υπουργοί, αν κριθεί αναγκαίο. Θα καταβληθεί προσπάθεια να τηρηθούν από όλους οι προβλεπόμενοι από τον Κανονισμό της Βουλής χρόνοι, για την οικονομία της συζήτησης με την ευαισθησία που πρέπει να επιδειχθεί για τα αναφερόμενα πρόσωπα. Μέχρι τις αγορεύσεις των πολιτικών αρχηγών και των δύο υπουργών, θα πρέπει να έχουν λάβει τον λόγο και τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα.

Ψηφοφορία - Οι δέκα κάλπες

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που, όπως μεταδίδει και το ΑΠΕ, θα είναι μυστική. Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Για το λόγο αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες. Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη. Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους. Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ψηφοδέλτιο που θα πέσει σε άλλη κάλπη, από αυτή, που πρέπει θεωρείται άκυρο.

Ακόμη και αν η Ολομέλεια αποφασίσει την Τετάρτη να στηθεί μια κάλπη (σ.σ. υπό την προϋπόθεση ότι οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα), και πάλι το ψηφοδέλτιο θα αναφέρεται στα πρόσωπα. Ο κάθε βουλευτής θα ψηφίζει «ναι» ή «όχι» ή «παρών» ή «λευκό» για τη συγκρότηση επιτροπής για κάθε πρόσωπο και για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ομιλία Τσίπρα

Διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αναμένεται να τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του κατά τη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση "Novartis", σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

Σε συνέχεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ουσία του σκανδάλου Novartis, τη φαρμακευτική δαπάνη και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Θα αναδείξει επιπλέον τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στη ΝΔ για τις κατηγορίες της περί "σκευωρίας", καθώς επίσης και για την διαρκή "επιχείρηση τρομοκράτησης" των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως καταλογίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση. Επιπλέον αναμένεται να στηλιτεύσει τις «ευθείες παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει αλά καρτ η ΝΔ, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.