Skip to main content

Σημαντικός ο μηχανισμός, λέει ο Προβόπουλος

Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε ο διοικητής της ΤτΕ το γεγονός ότι «υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας», κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της ΕλλάδοςΓεώργιος Προβόπουλος, προσερχόμενος σήμερα, Τρίτη, στη συνάντηση με τονπρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, το γεγονός ότι «υπάρχει ομηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στον μηχανισμό, σημειώνοντας ότι «με τα ποσά τα οποία θα θέσει στη διάθεση της χώρας μας, όταν χρειαστούν, και με την παρουσία των τριών οργανισμών (Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ), θα υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να μπούμε από έναν κύκλο προβλημάτων σε έναν ενάρετο κύκλο».

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπούλια σχετικώς με τις εξελίξεις στην οικονομία, τόνισε ότι «τα γεγονότα δυστυχώς τρέχουν όχι προς ευχάριστη κατεύθυνση, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες απέναντι στη χώρα μας, βλέπουν ότι οι αριθμοί είναι κακοί, με την έννοια ότι οι δανειακές μας ανάγκες θα είναι και τα επόμενα χρόνια υψηλές, όπως και φέτος, και αυτό δημιουργεί μια εντύπωση ότι το χρέος μας τείνει να μεγαλώσει - αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει στις αγορές».

Σε αναφορά του προέδρου της Δημοκρατίας στην «πολυφωνική», όπως τη χαρακτήρισε, Γερμανία, ο κ. Προβόπουλος σχολίασε ότι «οι Δημοκρατίες έχουν τη δική τους λογική, το εκλεκτορικό σώμα έχει τη δική του λογική, η οποία δεν είναι πάντα ίδια σε όλες τις χώρες, υπάρχουν εκλογικές σκοπιμότητες, θα πρέπει λοιπόν με αυτό το πρίσμα να ερμηνεύουμε τα πράγματα». Επανήλθε, ωστόσο, στον μηχανισμό στήριξης, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό πως έχουν πλέον αποσαφηνιστεί οι όροι και, εφόσον χρειαστεί, οι λεπτομέρειες είναι γνωστές».

Υποδεχόμενος τον κ. Προβόπουλο, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι διάβασε συνέντευξη του νομπελίστα οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς, στην οποία ο Αμερικανός καθηγητής μιλούσε για «τέλος της κυριαρχίας της Δύσης», για να απαντήσει ο διοικητής της ΤτΕ ότι «μάλλον βιάζεται ο κ. Στίγκλιτς».