Skip to main content

Σημαντικό έργο επιτελεί η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

Μιλά στη voria.gr o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
κ. Βαρνάβα


Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση να γραφεί κάποιο άρθρο για το έργο της στην ηλεκτρονική εφημερίδα voria.gr και εύχεται στη συντακτική επιτροπή κάθε επιτυχία, προκειμένου να ενημε­ρώ­νον­ται όσο γίνεται πιο αντικειμενικά  οι πολίτες.

O ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η Εκκλησία υπάρχει για τον άνθρωπο και αγκαλιάζει κάθε πτυχή του ε­πί­γει­ου βίου του. Υπάρχει για να τον διακονεί και να τον «σώζει» από τη αλ­λοτρί­ω­ση, τη φθο­ρά και το θάνατο. Να του θυμίζει τη θεία του καταγωγή, να δίνει πρα­γμα­τι­κό νό­ημα στη ζωή του και να φωτίζει με την ευαγγελική αλήθεια την επίγεια πορεία του. Η δομή, η οργάνωση, ο λατρευτικός κύκλος και όλες της οι δραστηριό­τη­τες υφί­στα­νται για τη διακονία του λαού του Θεού, χωρίς τον οποίο χάνουν το πραγματικό τους νό­η­μα.

Η Εκκλησία είναι χώρος φανερώσεως της χάρι­τος του Θεού, χώρος αγια­σμού των ανθρώπων και των πραγμάτων του κόσμου, αλλά και χώρος ανάπτυξης του πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που δεν αποτελεί απλώς υψηλή καλλι­τε­χνι­κή έμπνευση και έκφραση αλλά και πρόταση για εσωτερική μεταμόρφωση και ανα­καίνιση.

Το θεμελιώδες μήνυμα που διασώζει και κηρύττει η Εκκλησία προς τον κό­σμο είναι εκείνο της θυσιαστικής αγάπης. Χωρίς την ανυπόκριτη αγάπη, η οποία εκ­­φρά­ζεται στο κοινωνικό πεδίο και με τη δικαιοσύνη, δεν μπορεί να υπάρχει αλη­θι­νή κοι­νωνικότητα. Όταν καλλιεργείται η εν Χριστώ κοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, προάγονται υγιείς διανθρώπινες σχέσεις.

Οπότε η ανέγερση και ανακαίνιση ναών, η οργάνωση κοινωφελών έργων, η ίδρυση πνευματικών κέντρων και η συμμετοχή της τοπικής εκκλησίας  στην επίλυση  πιεστικών κοινωνικών προβλημάτων έχει ως αφετηρία την αγάπη για τον άνθρωπο με σταθερό σημείο αναφοράς τον Θεάνθρωπο, ο οποίος θυσιάστηκε για τη σω­τη­ρία του κόσμου. Κάθε έργο που οργανώνεται κάτω από αυτές τις προϋ­πο­θέ­σεις γίνεται απο­δε­κτό και από τους πιο δύσπιστους πολίτες, έχει συνέχεια και κυ­ρίως υπη­ρε­τείται από το λαό του Θεού.    
        
Δραστηριότητες με οικονομικό ενδιαφέρον

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη μετά την ίδρυση της Μητροπόλεως το 1974 διαπι­στώ­θηκαν πολλές ελλείψεις. Δεν υπήρχαν χώροι λατρείας και συνάντησης των αν­θρώ­πων. Οι ελάχιστοι ναοί που προϋπήρχαν ήταν μικροί και δεν μπορούσαν να εξυ­πη­­ρε­τήσουν τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται με γρή­γορους ρυθμούς. ΄Ετσι τα τελευταία χρό­νια κτίσθηκαν με πρωτοβουλία των ε­νο­ριών της Μητροπόλεως και τη συμπαράσταση και χρηματοδότηση των ενοριτών τριά­­ντα καινούργιοι ιεροί ναοί. Παράλληλα  ανακαινίσθηκαν εκ βάθρων δεκάδες πα­λαιοί ναοί και πλαισιώ­θη­καν με βοηθητικές υποδομές, αίθουσες εκδηλώσεων, βιβλιο­θήκες, χώρους συσσιτίων και άλλων δραστηριοτήτων.

Οπότε, τα τελευταία χρόνια με την ευθύνη και την εποπτεία της Μητρο­πό­λεως άνοιξαν και λει­τούργησαν πενήντα περίπου εργοτάξια, στα οποία απασχο­λή­θηκαν εκατοντάδες εργάτες της περιοχής. Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, οικοδόμοι, ξυλο­γλύ­πτες, αγιογράφοι, εργάτριες εκκλησιαστικών ειδών και πολλοί άλλοι βρήκαν για πολλά χρόνια εργασία χωρίς επιβάρυνση του δημοσίου.

Παράλληλα σε όλες τις ενορίες απασχολούνται με έμμισθη σχέση εργασίας εκατό περίπου εργαζόμενοι ως καθαριστές, νεωκόροι, ιεροψάλτες και βοηθητικό προ­σω­πικό. Το προσωπικό αυτό δεν επιβαρύνει το δημόσιο, παρότι το έργο τους είναι καθαρά κοινωνικό.

Δίκτυο κοινωνικής παρέμβασης

Πέρα όμως από αυτά η τοπική Εκκλησία στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος για τον άνθρωπο έχει οργανώσει ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικής παρέμβασης στον υποβα­θμι­σμένο χώρο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Οι πρωτοβουλίες που θα αναφερθούν, συμβάλλουν στην καλλιέργεια υγιών πρωτογενών ανθρωπίνων σχέσεων, στην επίλυ­ση κοινωνικών προβλημάτων, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την απάλυν­ση του ανθρώπινου πόνου.

Οργάνωση Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου καθώς και ανάλογων ενο­ρια­κών για την ενίσχυση απόρων ατόμων, μεταναστών, τσιγγάνων και πολυ­τέκνων οικο­γε­νειών. Τα χρηματικά ποσά συγκρινόμενα με εκείνα της πολιτείας ίσως φα­νούν μικρά. Όμως, συγκεντρώνονται από το υστέρημα απλών ανθρώπων και πα­ρέ­χο­νται με πε­ρισσή αγάπη.

Οργάνωση και λειτουργία συσσιτίων. Σε αυτά σιτίζονται 1500 περίπου ά­το­μα ημερησίως και διακονούνται από εθελοντές. Λειτουργούν σε δέκα ενορίες και προς δύο κατευθύνσεις: α. βοηθούν τους ενδεείς και β. δίδεται η ευκαιρία σε εκα­το­ντά­δες εθελοντές και εθελόντριες να βγουν από το σπίτι και να προσφέρουν στο κοι­νωνικό σύνολο, δίνοντας νόημα στην καθημερινότητά τους.

Λειτουργία Τράπεζας αίματος. Λειτουργεί Τράπεζας Αίματος σε πολλές ενο­ρίες και στη Μητρόπολη. Η  προσφορά υπερβαίνει τις 500 φιάλες ετησίως, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους αιμοδότες (άδειες, τιμητικές διακρί­σεις) εκτός από την πίστη στο Θεό και την αγάπη στο συνάνθρωπο.

Φροντίδα για την οικογένεια. Λειτουργεί Συμβουλευτικός Σταθμός γά­μου και οικογένειας με πολλές δραστηριότητες. Τον Δεκέμβριο του 2008 έγινε η πρώτη επίσημα εκδήλωση στη Μονή Λαζαριστών για την πολύτεκνη μάνα. Σε πολλές ενορίες λειτουργούν συνάξεις νέων μητέρων, νέων ζευγαριών και από πέρυσι η επίδοση των αδειών γάμου γίνεται από τον ίδιο τον Επίσκοπο στη διάρκεια επίσημης τελετής με την προσέ­λευ­ση όλων σχεδόν των μελλονύμφων, οι οποίοι με μεγάλο ενδιαφέρον ακούνε τις πα­ραι­νέσεις και τις ευχές του. Η ανταπόκριση είναι καθολική και λίαν συγκινητική.    
 
Φροντίδα για τους μετανάστες. Στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρου­πό­λεως αναπτύχθηκε  δίκτυο για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοι­νω­νία. α. Βραχύβια ένταξη στα συσσίτια των ενοριών ανεξάρτητα από το θρήσκευμα ή τη χώρα προέλευσης. β. Κατά τα τελευταία έτη βαπτίσθηκαν 3.750 ενήλικες ύστερα από αίτησή τους. Στην ομαλή ένταξη κυρίως των Αλβανών στην ελληνική κοινωνία, συνέ­βαλε και το γεγονός ότι, οι περισσότεροι βαπτίσθηκαν χριστιανοί ορθόδοξοι στην προ­σπάθειά τους να αποκτήσουν κοινωνική ταυτότητα και τρόπους επικοι­νω­νίας με τον ελληνικό πληθυσμό. γ. Λειτουργούν δύο ενορίες και στα ρωσικά. δ.΄Εγιναν δύο ημερίδες για την ενη­μέρωση του κοινού και των φορέων για το θέμα αυτό (2004 και 2008). Η ευαγγελική διδασκαλία για την αγάπη προς τον ξένο και αλλοεθνή προβλήθηκε, για να αναχαιτισθούν εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας. 

Ιδρυση της οργάνωσης Μ.Κ.Ο. ΚΑΤΑΛΛΑΓΗ.

Σκοπός της «η προαγωγή του εθελοντισμού, η υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ο περιορισμός του κοινωνικού αποκλεισμού». Από το 1990 κ.ε. συντελέστηκαν μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις στις βαλκανικές χώρες. Η Ιερά Μητρόπολη από το Μάρτιο του 1993 έως το Νοέμβριο του 1995 οργάνωσε 21 αποστολές μεταφέροντας πάνω από 1300 τόνους τροφίμων, φαρμάκων, ρουχισμού και υπόδησης. Η προσφορά συ­νε­χί­σθηκε: Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Καγκαουζία, Λίβανο, σεισμοπλή­κτους και πυροπλήκτους Ελλάδος.

Υιοθέτηση ορφανών παιδιών του πολέμου της Σερβίας. Ενδεικτικά να ανα­φέ­ρου­με ότι το 1999 το πρόγραμμα συ­ντη­ρούσε 1874 παιδιά, το 2002, 2224 παιδιά και σή­μερα 2220 παιδιά.

Συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς, όπως δήμους, διοικήσεις ιδρυ­μάτων, νοσοκομείων και άλλων οργανισμών κοινής ωφέλειας. ΄Ετσι δημιουργείται κλίμα ενότητας, αμβλύνονται οι αντιθέσεις και ωφελείται το κοινωνικό σύνολο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι: α. Η Μητρόπολή μας είναι ιδρυτικό μέλος στο πρόγραμμα «Πυξίδα» που εδρεύει στο Δήμο Συκεών και συνεπικουρεί στην πρόληψη των ναρκωτικών και την προαγωγή υγείας. β. Είναι ιδρυτικό μέλος στο πρόγραμμα «Δίκτυο -΄Αλφα» για την πρωτογενή α­ντι­­μετώπιση του προβλήματος των ναρκω­τικών. γ. Είναι συνδιοργανώτρια στις εκδηλώσεις της  Βαλκανικής Πλατείας του Δή­μου Νεάπολης. δ. Αναπτύσσει ποιμαντικό έργο στις φυλακές. ε. Φροντίζει για την σί­τιση και εκπαίδευση 50-60 παιδιών των τσιγγάνων στον Δενδροπόταμο. στ. Συνεργάζεται με Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. για τη λειτουργία ξενώνα αστέγων. Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 200 περίπου άτομα.

Προοπτικές και  Συμπεράσματα

Οι παραπάνω δραστηριότητες με τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια του λαού θα συνεχισθούν. Νέα εργοτάξια θα ανοίξουν στο προσεχές διάστημα και η τοπική εκ­κλη­σία προγραμματίζει την ανέγερση νέων ναών, την δημιουργία νέων σύγχρονων αιθουσών για τις πνευματικές και κοινωνικές ανάγκες, ανέγερση κατασκηνώσεων καθώς και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων με κέντρο τον άνθρωπο.

Η συμβολή  των εφημερίων που διακονούν στις ενορίες ως συνεργάτες της Ιεράς Μητρο­­πόλε­ως και επωμίζονται το βάρος όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι με­γά­λη. Οι κληρικοί εφημέριοι είναι από τους λίγους υπεύθυνους στον κοινωνικό χώρο που έχουν πρωτογενείς σχέσεις με τους ανθρώπους κάθε γειτονιάς και γνω­ρί­ζουν τα προ­βλήματα της καθημερινότητάς τους.  

Το έργο της τοπικής Εκκλησίας είναι καταρχήν πνευματικό και αγιαστικό. Δευ­τερογενώς προσφέρει στην οικονομία του τόπου, παράγει πολιτισμό και απα­σχο­λεί εκατοντάδες εργαζόμενους με έμμισθη σχέση.

Παράλληλα αναπτύσσει και εθελοντικό έργο και σε αυτό δραστηριοποιούνται 1500 περίπου εθελοντές. Το έργο αυτό εμπνέεται από τον πρώτο εθελοντή, Τον Σω­τήρα Χριστό, τον καλό Σαμαρείτη που θυσιάσθηκε από αγάπη για τον άνθρωπο. Αποτελεί απαύγασμα βιωμένης αγάπης. Όμως, σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατο να περιγραφεί το έργο της Εκκλησίας και προτιμότερο θα ήταν να μείνει άγνωστο, να είναι γνωστό μόνο στον Θεό της αγάπης.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας (κατά κόσμον Μάρκος) Τύρης, γόνος μικρασιατικής καταγωγής, γεννήθηκε στα Διαβατά Θεσσαλονίκης το 1958.

Πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο καταγωγής του και στη συνέχεια φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας. Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας και ακολούθως το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ομιλεί την Τουρκική γλώσσα.

Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε επιτυχώς στη γνωστή βιομηχανία μπισκότων "Παπαδοπούλου" ως εργάτης και στη συνέχεια ως διοικητικό στέλεχος.

Εκάρη Μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1984 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Nεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Διονύσιο. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Ακολούθως έλαβε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου.

Διετέλεσε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Από το 1989 έως και την εις Επίσκοπον εκλογή του υπήρξε υπεύθυνος του Γραφείου Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου του 2004, μνήμη του Αποστόλου Θωμά, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.


Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004, μνήμη των αγίων μαρτύρων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας, εχειροτονήθη Επίσκοπος εις τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.


Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2004, Σύναξη πάντων των εν Νεαπόλει αγίων Μαρτύρων, ενεθρονίσθη εις τον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως.