Skip to main content

Σημαντικό βήμα για τη μη διασπορά των πυρηνικών

Οι 189 χώρες που συνυπέγραψαν την παγκόσμια Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους σε μία δήλωση, η οποία προτείνει τη διεξαγωγή, το 2012, μιας διάσκεψης που θα συζητήσ
Οι 189 χώρες που συνυπέγραψαν την παγκόσμια Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών (TNP) εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους σε μία δήλωση, η οποία προτείνει τη διεξαγωγή, το 2012, μιας διάσκεψης που θα συζητήσει την απαγόρευση των όπλων μαζικής καταστροφής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Η δημιουργία μίας τέτοιας ζώνης θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών του 1970 και να εγκαταλείψει οποιαδήποτε πυρηνικά όπλα έχει στην κατοχή του. Ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί έως ότου υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Θα μπορούσε επίσης να υποχρεώσει άλλες χώρες στην περιοχή να σταματήσουν οποιαδήποτε προγράμματα χημικών ή βιολογικών όπλων μπορεί να έχουν.

Η διακήρυξη εγκρίθηκε συναινετικά από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ. Οι Η.Π.Α. εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η τελική διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν οι 189 χώρες που συνυπέγραψαν τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών ξεχωρίζει το Ισραήλ επειδή δεν υπέγραψε τη συνθήκη.

Από τη μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, χαιρέτισε την επιτυχία της διάσκεψης για τη συνθήκη κατά της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για τον αφοπλισμό και τη δημιουργία μιας αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στη Μέση Ανατολή.