Skip to main content

Σημαντικές ευκαιρίες, μόλις 54 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη...

Με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές οι βουλγαρικές αρχές στοχεύουν στην προσέλκυση επιχειρηματιών από όλη την Ευρώπη.
Αυτό που βλέπω να συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στη χώρα όπου ζω, πραγματικά είναι όχι μόνο πρωτότυπο αλλά και εξόχως ενδιαφέρον. Η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού των γειτόνων μας, αποτελούμενη από σοσιαλιστές, τούρκους μειονοτικούς και κεντροδεξιούς προχώρησε σε μία απόφαση που τάραξε τα νερά: Από 1.1.2009 όλες οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη Βουλγαρία υπάγονται σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή, με ποσοστό παρακράτησης μόλις στο 10%!
Έφτιαξαν δηλαδή έναν φορολογικό παράδεισο, στη μέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Η σημερινή κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσωφ το σεβάστηκε και το διατήρησε...

Έτσι σήμερα εδώ στη Βουλγαρία ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι γνωστές για την... υπεράκτια δράση τους κυπριακές επιχειρήσεις, Γερμανοί, Άγγλοι και Έλληνες ανοίγουν εταιρίες στη χώρα και μεταφέρουν εδώ κομμάτια της επιχειρηματικής τους δράσης κατά δεκάδες, εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Μη νομίσετε ότι ξαφνικά αγάπησαν τους Βουλγάρους. Το κίνητρό τους εξαντλείται αποκλειστικά και μόνο στη μειωμένη φορολογική επιβάρυνση. Η οποία φυσικά δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα. Οι ελάχιστοι φόροι έρχονται να προστεθούν στο χαμηλό εργατικό κόστος, την μειούμενη γραφειοκρατία, στα πολλά και γενναιόδωρα ευρωπαϊκά προγράμματα προς αξιοποίησης, το ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον και τον αναπτυσσόμενο ρυθμό της γενικότερης οικονομίας.

Μεταφορές, τουρισμός, γεωργία και παραγωγή ενέργειας είναι κατά σειρά οι τομείς στους οποίους εντοπίζεται η ραγδαία αυτή επενδυτικότητα.

Μήπως και οι δικοί μας πολιτικοί εγκέφαλοι θα έπρεπε να πάρουν κάποια παραδείγματα από τους γείτονες;