Skip to main content

«Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης»

Σοβαρότατος είναι ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας των κολυμβητηρίων της Θεσσαλονίκης, λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως τονίζει η Χρύσα Αράπογλου.
Σοβαρότατος είναι ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας των κολυμβητηρίων της Θεσσαλονίκης, λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα οποία δεν επιλύονται ελλείψει χρημάτων και Διοίκησης, όπως τονίζει σε ερώτησή της στη Βουλή  προς τον υπουργό Πολιτισμού, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου.

Σύμφωνα με τη βουλευτή, η Επιτροπή Διοίκησης του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου, στο οποίο υπάγονται το Ποσειδώνιο και το Εθνικό Κολυμβητήριο, έχει εδώ και αρκετούς μήνες παραιτηθεί και αποσυρθεί, χωρίς ακόμη να οριστούν οι αντικαταστάτες της. Το ίδιο ισχύει και για το Περιφερειακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο στο οποίο υπάγεται το Κολυμβητήριο της Νεάπολης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν στη χρονική περίοδο που οι ομάδες του υγρού στίβου ξεκινούν την προετοιμασία τους για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, ενώ ξεκινούν, παράλληλα με τη σχολική χρονιά, και τα προγράμματα κολύμβησης για παιδιά.

«Το Εθνικό κολυμβητήριο είναι το μοναδικό της Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί αθλητές και από τα τέσσερα Ολυμπιακά αθλήματα του υγρού στίβου (κολύμβηση, πόλο, συγχρονισμένη κολύμβηση, καταδύσεις), έχοντας μία ανοιχτή πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων και μία κλειστή 25άρα. Το κολυμβητήριο αυτό με τα σπασμένα τζάμια και τα ξηλωμένα πλακάκια, έχει για «έδρα» του και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Άρης Γρηγοριάδης. Στο Ποσειδώνιο υπάρχουν δύο δεξαμενές Ολυμπιακών διαστάσεων, ωστόσο δεν παρέχεται η δυνατότητα προπόνησης και αγώνων σε αθλητές των καταδύσεων», αναφέρει.

«Το κολυμβητήριο της Νεάπολης, από τη στιγμή που το κολυμβητήριο της Σταυρούπολης έμεινε ημιτελές και επίκειται η κατασκευή των κολυμβητηρίων σε Εύοσμο και Αμπελόκηπους, αποτελεί τη μοναδική κοιτίδα για την ανάπτυξη του υγρού στίβου στη δυτική Θεσσαλονίκη, για τους συλλόγους και το κοινό. Οι διαστάσεις της πισίνας είναι 25Χ33 μέτρα (όχι Ολυμπιακές) και καθημερινά φιλοξενούνται εκεί αθλητές της κολύμβησης και του πόλο. Αντίθετα, η πισίνα δεν χρησιμοποιείται από αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης, ενώ το κολυμβητήριο δεν διαθέτει βατήρες για καταδύσεις», συνεχίζει.

«Στα Δημοτικά Κολυμβητήρια (Καλαμαριάς, Συκεών, Τούμπας, Ωραιοκάστρου και Πανοράματος), που κατασκευάστηκαν από την Πολιτεία και λειτουργούν με έξοδα των Δήμων, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, αλλά λειτουργούν αποκλειστικά για το κοινό, στις περισσότερες περιπτώσεις από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Παρόλα αυτά, είναι προφανές ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται και άλλες πισίνες, καθώς υπολογίζεται ότι μόλις 20.000 πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν σε καθημερινή βάση από τις υπάρχουσες. Οι πολίτες περιμένουν να ολοκληρωθεί επιτέλους το ημιτελές κολυμβητήριο της Ηλιούπολης που μετατράπηκε σε στέκι ναρκομανών, να κατασκευαστεί το κολυμβητήριο των Αμπελοκήπων και να κατασκευασθεί ένα σύγχρονο Ολυμπιακών προδιαγραφών Κολυμβητήριο που υποσχέθηκε η Πολιτεία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω», επισημαίνει.

Ως εκ τούτου, η κ. Αράπογλου ερωτά τον κ. υπουργό «γιατί, εδώ και ένα χρόνο, δεν έχουν διοριστεί Διοικήσεις στο Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο και στο Περιφερειακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο ώστε να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά προβλήματα που  αντιμετωπίζουν τα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης;».

Ακόμα, διερωτάται εάν «υπάρχει συνεχής χρηματοδότηση των δύο παραπάνω φορέων για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών; Αν ναι, γιατί παρατηρήθηκαν διακοπές στις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα κολυμβητήρια ευθύνης τους;».

Τέλος, ρωτά «πότε προβλέπεται να λειτουργήσουν τα κολυμβητήρια Ηλιούπολης και Αμπελοκήπων; Μελετάται η κατασκευή - μετά την Αθήνα, την Πάτρα, τον Βόλο, το Ηράκλειο - ενός Ολυμπιακών προδιαγραφών Κολυμβητηρίου και στη Θεσσαλονίκη;».