Skip to main content

Σήμα κινδύνου της Moody’s για την παγκόσμια ανάπτυξη

Σε ότι αφορά την ευρωζώνη, μία ενθαρρυντική εξέλιξη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 ήταν η ισχυρή ανάκαμψη των πάγιων επενδύσεων.

Η αδύναμη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, οδηγούμενη από τις χαμηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων και τη μείωση της ζήτησης για εξαγωγές, θα συνεχίσει να "βαραίνει" την παγκόσμια οικονομία το τρέχον έτος, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση της Moody’s Investors Service, "Global Macro Outlook 2016-17: Further Weakness in Emerging Markets Amid Persistent Downside Risks".

Η Moody’s υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Μεξικό και της Τουρκίας, καθώς οι επιπτώσεις της εξασθένησης της εξωτερικής ζήτησης και οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων έχουν επιδεινώσει τις εγχώριες διαρθρωτικές και πολιτικές προκλήσεις. Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη για την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών τοποθετείται στο 4,2% για το 2016 σε σύγκριση με 4,4% το 2015.  Για τις αναπτυγμένες αγορές ο οίκος "βλέπει" ανάπτυξη 1,7% για το 2016 σε σύγκριση με 1,9% το 2015.

"Η παγκόσμια ανάκαμψη έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω, ενώ οι προοπτικές για όλες τις χώρες παραμένουν άνισες και πολύ πιο αδύναμες από τις προηγούμενες δύο δεκαετίες", σημειώνει η Moody΄s. "To παγκόσμιο εμπόριο παραμένει υποτονικό, ενώ οι επιδράσεις από τα διάφορα σοκ των αναδυόμενων αγορών στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αυξηθεί σημαντικά".

Ευρωζώνη

Σε ότι αφορά την ευρωζώνη, μία ενθαρρυντική εξέλιξη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 ήταν η ισχυρή ανάκαμψη των πάγιων επενδύσεων, η οποία βοήθησε να αντισταθμιστεί η αδυναμία στην κατανάλωση. Τα στοιχεία του κλάδου της μεταποίησης και των υπηρεσιών τους τελευταίους μήνες στηρίζουν αυτή την εικόνα της σταθερής ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, τονίζει ο οίκος.

"Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και αναμένουμε μικρή αύξηση του ΑΕΠ στο 1,7% το 2016", σημειώνει ο Madhavi Bokil, senior αναλυτής της Moody’s. "Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η βελτίωση των αγορών εργασίας και η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχίσουν να ενισχύουν την εγχώρια ζήτηση".

Ωστόσο η Moody’s επισημαίνει πως ενώ η ανάκαμψη της περιοχής βρίσκεται σε σταθερή πορεία, ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος λόγω και της παρατεταμένης υποχώρησης των τιμών της ενέργειας. "Αναμένουμε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να κυμανθεί στο 0,2% το 2016, πριν αυξηθεί σταδιακά στο 1,2% το 2017", τονίζει.

SOS για HΠΑ, Κίνα

Στις ΗΠΑ, η Moody’s αναμένει ότι η Federal Reserve θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δύο φορές φέτος. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν τα επιτόκια σταδιακά, προσφέροντας στους επενδυτές σαφές guidance για να ελαχιστοποιηθεί ο αρνητικός αντίκτυπος που θα έχει το υψηλότερο κόστος δανεισμού στην ανάπτυξη και η πιθανή αναταραχή που θα μπορούσε να προκαλέσει στις παγκόσμιες αγορές, τονίζει ο οίκος.

Παράλληλα προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ αυτό το έτος σε 2% από 2,3% πριν, λόγω των υποτονικών επιδόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο και της επίμονα αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης. Ωστόσο, προβλέπει 2,3% ανάπτυξη το 2017.

Μια πιο έντονη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας από το αναμενόμενο είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, όπως επισημαίνει. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα μπορούσε να έχει σημαντικές αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη με την αύξηση της αποστροφής κινδύνου,  προκαλώντας αναταραχή στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και χτυπώντας της επενδυτική ψυχολογία.

Όπως επισημαίνει η Moody’s, η οικονομία της Κίνας θα επιβραδυνθεί σταδιακά από 6,9% το 2015 σε περίπου 6,3% το 2016. Οι φόβοι μιας κινεζικής ανώμαλης προσγείωσης έχουν χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες λόγω των στοιχείων που δείχνουν ότι η οικονομία σταθεροποιείται. Ωστόσο, η εστίαση της κυβέρνησης στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για την ανάπτυξη, θα μπορούσε να έρθει με κόστος την ποιότητα της ανάπτυξης.