Skip to main content

Σίλβια Κόστα: Λύση χωρίς την Ελλάδα δεν είναι λύση

Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής πήρε θέση για τη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη, είπε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας.

Δίκαιη λύση στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα η Ιταλίδα ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σίλβια Κόστα, μετά τη συνάντησή της με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Λύση που δε θα περιλαμβάνει την Ελλάδα στην Ευρώπη αποκλείεται», είπε η κ. Κόστα, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε σε αυστηρό τόνο ότι «η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη».

Η κ. Κόστα ως επικεφαλής της Επιτροπής και πολυμελούς αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου ερωτηθείσα από τους δημοσιογράφους τόνισε: «Είμαι υπέρ μιας επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση πέρα από την κοινή μοίρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Αποκλείεται να υπάρξει μια λύση η οποία θα θεωρηθεί θετική για την Ευρώπη, εφόσον δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα. Σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή χρειάζεται όλοι να δείξουν την απαιτούμενη σοφία θα έλεγα. Εμείς έχουμε συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Επιτροπή Γιούνκερ, και έχουμε δώσει κάθε στοιχείο, έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια, ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση δίκαιη για όλους. Η πολιτική ομάδα από την οποία προέρχομαι με τον Πρόεδρό της, Gianni Pitella, σήμερα το πρωί ζήτησε να υπάρξει μια λύση δίκαιη, μια λύση η οποία κυρίαρχα να μη θίγει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό, αλλά και ταυτόχρονα δίκαιη και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα πρέπει να σκεφτούμε κι αυτά που πρόσφατα δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. Η τελευταία πρόταση περιλαμβάνει θετικά στοιχεία, όπως θετικά ήταν και αυτά που είπε η κ. Μέρκελ σήμερα. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Αν υπάρξει πολιτική βούληση θα υπάρξει μια σωστή λύση. Αν επιδειχθεί η απαιτούμενη ψυχραιμία θα υπάρξει μια θετική λύση».

Ο κ. Τζιτζικώστας από την πλευρά του επισήμανε: «Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Οι Έλληνες θέλουν και επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και κάνω έκκληση και στις δυο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να συναντηθούν στο ρεαλισμό. Πρέπει άμεσα να υπάρξει μια συμφωνία δίκαιη, αλλά σύντομα, διότι χρόνος πια δεν υπάρχει».

Οι ευρωβουλευτές, Silvia Costa (Πρόεδρος της Επιτροπής - Ιταλία), Andrea Bocskor (Ουγγαρία), Γιώργος Γραμματικάκης (Ελλάδα), Luigi Morgano (Ιταλία), Julie Ward (Βρετανία) και Θοδωρής Ζαγοράκης (Ελλάδα), συζήτησαν επί περίπου μιάμιση ώρα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ζητήματα ανάπτυξης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά σε σχέση με το 2018, που έχει χαρακτηριστεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

συνάντηση Τζιτζικώστα με ευρωβουλευτές

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία επισκέπτονται κατά την τριήμερη παραμονή τους στην περιοχή τα μέλη της Επιτροπής. Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής τα γενικά χαρακτηριστικά της Κεντρικής Μακεδονίας, τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής και το σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα και των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ επισήμανε και την ανάγκη συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών κρατών για την ανάδειξη του πολιτισμού και τη διασύνδεσή του και με την τουριστική ανάπτυξη.

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα διαθέσει συνολικά 28 εκ. ευρώ για τον Πολιτισμό.