Skip to main content

Σε συνομιλίες οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας-Τουρκίας για τους στρατιωτικούς

Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «απολύτως τυπικό θέμα».

Μόνο με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Οι δύο στρατιωτικοί εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι χθες στη δασική περιοχή Καστανιών Έβρου επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κυβ. αξιωματούχος: Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Από το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς, τονίζει κυβερνητικός αξίωματούχους.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Τζανακόπουλος: Απολύτως τυπικό το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών

«Συνομωσιολογικά, κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τα περί διαπραγματεύσεων για την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το θέμα απολύτως τυπικό.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση, το περιστατικό το θέμα «προέκυψε από λάθος. Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές» είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Προσέθεσε δε, ότι οι νομικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται είναι τυπικές, αφορούν μία δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα η οποία θα ολοκληρωθεί και «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας».

«Από τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε σύλληψη, πρέπει να ακολουθηθεί ο νόμος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.