Skip to main content

Σηκώνει αυλαία το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Απόψε στις 20:30, στο Ολύμπιον - Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές

Πρεμιέρα πραγματοποιεί σήμερα το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ) στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Το ΦΝΘ θα διαρκέσει έως τις 20 Μαρτίου.

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.



Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 απόψε, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον (είσοδος μόνο με προσκλήσεις), με την προβολή του ντοκιμαντέρ: «Η ορχήστρα της ανακύκλωσης - Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος» (Landfill Harmonic - A Symphony of the Human Spirit) των Μπραντ Όλγκουντ (Brad Allgood) και Γκράχαμ Τάουνσλι (Graham Townsley). Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται και την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 20:00, στην Αίθουσα "Τζον Κασσαβέτης".

Η Recycled Orchestra, όπως ονομάζεται, έχει έδρα της την Κατέουρα, μια από τις πιο υποβαθμισμένες παραγκουπόλεις - σκουπιδότοπους της Παραγουάης, όπου οι άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά μέσα σε μια απέραντη έκταση από σκουπίδια, από τα οποία επιβιώνουν ως ρακοσυλλέκτες.

Τα μέλη αυτής της πολυάριθμης ορχήστρας είναι κυρίως έφηβοι, οι οποίοι κάτω από την καθοδήγηση του χαρισματικού μέντορα και μαέστρου τους, Φάβιο Τσάβες, αποκτούν παγκόσμια φήμη, κάνουν sold out εμφανίσεις και συνεργάζονται με σπουδαία ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, αντιμετωπίζοντας διάφορες προκλήσεις στη διάρκεια της συναρπαστικής διαδρομής τους.

Το ντοκιμαντέρ, γεμάτο ψυχή όπως οι ήρωές του, υμνεί την οικουμενική δύναμη της μουσικής και το θρίαμβο της ανθρώπινης θέλησης, που επιβιώνουν ακόμη και ανάμεσα σε δεκάδες τόνους σκουπιδιών. Παράλληλα, μαρτυρά τη δύναμη που έχει η μουσική, ώστε να μεταμορφώνει και την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου πνεύματος. Η ταινία περιλαμβάνεται στο τμήμα «Όψεις του Κόσμου» του Φεστιβάλ.

«Η ορχήστρα της ανακύκλωσης - Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος» (Landfill Harmonic - A Symphony of the Human Spirit)
Σκηνοθεσία: Μπραντ Όλγκουντ, Γκράχαμ Τάουνσλι
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Neil Barrett, Timothy Fabrizio, Brad Allgood
Μοντάζ: Brad Allgood
Ήχος: Josue J. Farina, Paul Rusnack, Eduardo Gonzalez
Μουσική: Michael A. Levine
Παραγωγός: Juliana Penaranda-Loftus
Φορμά: DCP Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α. - Παραγουάη - Νορβηγία - Βραζιλία
Διάρκεια: 84 λεπτά
Έτος Παραγωγής: 2015