Skip to main content

Σύγκλιση Τσίπρα-Μέρκελ σε τρία σημεία

Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως προκύπτει από τη συζήτηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Σημεία σύγκλισης, αλλά και σημαντικές διαφωνίες, διαπίστωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στην περίπου μίας ώρας συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση διαπιστώθηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-εταίρων, ενώ ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κα Μέρκελ να τηρηθεί η δέσμευση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για «ενδιάμεση λύση» μέχρι το τέλος Απριλίου. Για αυτόν τον λόγο πρότεινε να διεξαχθεί μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη 30 Απριλίου, με την καγκελάριο να εμφανίζεται θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν σύγκλιση απόψεων σε τρία σημεία και ειδικότερα: το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα κυμανθεί γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ φέτος, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Την ίδια ώρα πάντως διαπιστώθηκαν σοβαρές διαφωνίες σε μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως οι αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό, καθώς και οι αυξήσεις του ΦΠΑ.

Να σημειωθεί πως κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα» και καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μετά τη λήξη της Συνόδου.