Skip to main content

Συναινετικό το κλίμα στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν ότι θα το υπερψηφίσουν - Στις 20:00 ολοκληρώνεται η συνεδρίαση

Την ευρύτατη στήριξη της Ολομέλειας της Βουλής αναμένεται να έχει η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς, εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία, ήδη ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν ότι θα το υπερψηφίσουν.

Η συζήτηση στην Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί ενώ λόγω της κατεπείγουσας διαδικασίας η συνεδρίαση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δέκα ώρες. Ωστόσο, η διαδικασία πιθανότατα να ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα καθώς οι βουλευτές δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στην αίθουσα της ολομέλειας βρίσκονται λιγότεροι από εικοσιπέντε βουλευτές.

Επι της σημερινής διαδικασίας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας εξήγησε ότι το νομοσχέδιο «εξομαλύνει την λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και το επαναφέρει στον «ενάρετο» δρόμο δηλαδή σε ένα δρόμο που θα χτυπηθεί η διαπλοκή. Το γνωστό τρίγωνο αμαρτίας ΜΜΕ – οικονομικά συμφέροντα – πολιτικό σύστημα».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει έναν «αγώνα δρόμου αντοχής και ταχύτητας» σημείωσε ωστόσο ότι «η νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι καλύτερη από τις προηγούμενες γιατί θα «τρέξουν» παράλληλα τα κόκκινα δάνεια».

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας υπενθύμισε όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και πρόσθεσε «η νέα ανακεφαλαιοποίηση φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Το αποδεικνύει και η έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας που λέει ότι το πρώτο τρίμηνο 2015 η κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «τα έκανε μούσκεμα. Η κυβέρνηση της Αριστεράς παγιδευμένη σε ιδεοληψίες μύθους και αντιφάσεις χωρίς κατεύθυνση οδήγησε την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα σε τέλμα και σε ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. Με ένα πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης που δίνει μεγαλύτερο ρόλο στους θεσμούς για τη διαχείριση του ΤΧΣ, που έχει ασάφειες και οδηγεί σε τροποποίηση και κινδύνους για την παρουσία του τραπεζικού συστήματος στο εξωτερικό αλλά και κίνδυνο αφελληνισμού των τραπεζών». Τόνισε ωστόσο ότι η ΝΔ «με σοβαρότητα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ευρείας συστημικής αποσταθεροποίησης θα υπερψηφίσει».

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προέκυψε από την «ανερμάτιστη καταστροφική πολιτική της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών». Κάλεσε δε τους παριστάμενους υπουργούς να απαντήσουν αν αισθάνονται «πολιτική ευθύνη γιατί τις ημέρες σας απεσύρθησαν τίτλοι περίπου 50 δις ευρώ. Αν έχετε κάποια πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι την κυβέρνηση δεν την εμπιστεύεται κανείς γι αυτό σας υποχρεώνουν να δεχθείτε ρήτρες που ευτελίζουν την ελληνική Δημοκρατία». Ο ίδιος μίλησε για «αφελληνισμό» των τραπεζών υποστηρίζοντας ότι οι προωθούμενες διατάξεις δίνουν κυρίαρχο ρόλο στους Θεσμούς αναφορικά με το ΤΧΣ.

Τέλος, τόνισε ότι «εμείς δεν θα κάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα σηκώσουμε τις πλάκες από πεζοδρόμια. Δεν θα καταγγείλουμε για απάτριδες την κυβέρνηση ούτε θα ζητήσουμε να στηθούν αγχόνες. Θα στηρίξουμε γιατί οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τον τροφοδότη της Ελληνικής οικονομίας. Για την προστασία των δανειοληπτών. Δεν θα ανεχθούμε να υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ούτε να αφελληνιστούν τα κόκκινα δάνεια. Με αυτές τις δεσμεύσεις υπερψηφίζουμε».

Από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «είναι απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης που απαξιώνει την εργατική δύναμη μέσω μείωσης μισθών και δικαιωμάτων και μεταφέρει στις λαϊκές οικογένειες τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις συνέπειες των απαξιωμένων κεφαλαίων».

Στην πολιτική της κυβέρνησης απέδωσε την ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο κ. Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι σημειώνοντας ωστόσο ότι το κόμμα του θα στηρίξει το νομοσχέδιο για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των πολιτών.