Skip to main content

Συγχαρητήρια Πατουλίδου στη ΔΕΘ-Helexpo για τις Μαγεμένες

Η αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ότι όσοι είχαν την τύχη να επισκεφτούν την 80η Δ.Ε.Θ. για να θαυμάσουν από κοντά τα αντίγραφα των αγαλμάτων, μαγεύτηκαν

Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου στη ΔΕΘ - Ηelexpo για την επιστροφή των Μαγεμένων μετά από 151 χρόνια στην πόλη.

Όπως αναφέρει, όσοι είχαν την τύχη να επισκεφτούν την 80η Δ.Ε.Θ. για να θαυμάσουν από κοντά τα αντίγραφα των αγαλμάτων αυτών, μαγεύτηκαν από την εκπληκτική ομορφιά του μνημείου της «Στοάς των Ειδώλων».

Με τις Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης επέστρεψαν και  οι ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν μαζί τους. Αναβιώσαμε ένα γοητευτικό παραμύθι των Ελλήνων της ρωμαϊκής  και οθωμανικής Θεσσαλονίκης, μια ιστορία μαγείας ανακατεμένη με έναν έρωτα του Μεγάλου  Αλέξανδρου με κάποια βασίλισσα της Θράκης. Θυμηθήκαμε παλιούς μύθους της πόλης. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε,  η γνώση του παρελθόντος μας είναι  τόσο αναγκαία,  για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να εξασφαλίσουμε την ιστορική μας συνέχεια, για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε και να αντέχουμε, όπως άντεξαν οι ατέλειωτες γενιές των Ελλήνων που έζησαν σκλαβιά, γενοκτονία και καταστροφές» σημειώνει η κ. Πατουλίδου.

Όπως υπογραμμίζει, οι «Μαγεμένες», οι μόνες Καρυάτιδες που είχαν βρεθεί στη Μακεδονία, πριν τις δυο Καρυάτιδες που ανακαλύφθηκαν στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, επέστρεψαν, έστω και με την μορφή πιστών αντιγράφων, με την πρωτοβουλία της ΔΕΘ-Helexpo , η οποία, κόντρα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, συνεχίζει την επιτυχή πορεία της επιβεβαιώνοντας την ιστορική σχέση του θεσμού με τον πολιτισμό,  και με  αρωγούς το υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο και την ΕΥΑΘ. Οι πρωταγωνιστές αυτής της δύσκολης, γραφειοκρατικά, και χρονοβόρας διαδικασίας της μεταφοράς των «Μαγεμένων» στον τόπο που δημιουργήθηκαν, αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια όλων των Θεσσαλονικέων».