Skip to main content

Συγχαρητήρια Μακρόν για επανεκλογή Πούτιν με αιχμές για Συρία

Την προσήλωσή του στον «εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ευρώπη» υπενθύμισε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ευχές για επιτυχία στον πολιτικό, δημοκρατικό, οικονομικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό της χώρας ευχήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη χθεσινή του επανεκλογή.

Ο κ. Μακρόν υπενθύμισε την προσήλωσή του σε έναν «εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ευρώπη» και «επανέλαβε την πεποίθησή του πως, σε μια καθαρή βάση, η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσία, απαραίτητη για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι προς το συμφέρον των (δύο) χωρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Μάλιστα, στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη «μεγάλη ανησυχία του» για το θέμα των συριακών περιοχών Αφρίν και ανατολική Γούτα.

«Στο θέμα της Συρίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωστοποίησε τη μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση τόσο στο καντόνι Αφρίν όσο και στην ανατολική Γούτα και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες και οι απώλειες αμάχων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των Ηλυσίων.

Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να «ξαναρχίσει με ζέση» τη μάχη κατά των χημικών όπλων, μετά τη χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα με σκοπό τη δολοφονία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος «κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ρίξουν άπλετο φως στις ευθύνες που συνδέονται με την απαράδεκτη επίθεση στο Σάλσμπερι και να ξαναρχίσει με ζέση τη μάχη κατά ενδεχόμενων προγραμμάτων που δεν δηλώθηκαν στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων».