Skip to main content

Σιέρα Λεόνε: Ναρκωτικό με θραύσματα ανθρωπίνων οστών κάνει «ζόμπι» τους χρήστες του

Δώδεκα άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από την ιδιαίτερα εθιστική και θανατηφόρα ουσία

Για ένα νέο ναρκωτικό-«ζόμπι» που εμπεριέχει θραύσματα ανθρωπίνων οστών, προειδοποιεί η ιατρική κοινότητα, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη προκαλέσει δεκάδες θανάτους στη Σιέρα Λεόνε, την πάμφτωχη χώρα της δυτικής Αφρικής.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θανατηφόρο και εθιστικό ναρκωτικό, το οποίο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οδηγεί τους ναρκέμπορους στη σύληση τάφων για να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση, αρπάζοντας τα οστά.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, επικαλούμενη πληροφορίες της Daily Star, το «Kush» είναι ένα συνθετικό ναρκωτικό που παρασκευάζεται από τοξικές χημικές ουσίες, βότανα, κάνναβη, απολυμαντικά και θραύσματα ανθρώπινων οστών.

Τα ακριβή του συστατικά μπορεί να διαφέρουν ανά παρτίδα, ωστόσο χρησιμοποιούνται συχνά και θανατηφόρα οπιοειδή όπως η φεντανύλη. Πρόκειται για ένα συνθετικό οπιοειδές, το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.

Στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, το Φρίταουν, εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, απεικονίζουν δεκάδες νέους και νέες να καπνίζουν στους δρόμους το μυστηριώδες ναρκωτικό, το οποίο είναι εξαιρετικά εθιστικό ύστερα από μία και μόνο χρήση.

Λαμβάνοντας το ναρκωτικό, ο χρήστης αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν ζόμπι...

Οι εικόνες δείχνουν νέους και νέες να κάθονται κάτω στο δρόμο με σκυμμένο το κεφάλι να γελούν και μερικές φορές να κοιμούνται όρθιοι.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τους θανάτους που σχετίζονται με το «kush», οι εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας εκτιμούν ότι, περίπου 12 χρήστες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα στη Σιέρα Λεόνε, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα είναι παράνομο, το ναρκωτικό πωλείται ελεύθερα και καπνίζεται άνετα στους δρόμους.

Ένας 25χρονος συλλέκτης σκουπιδιών που βρέθηκε στην άκρη ενός σκουπιδότοπου στο Φρίταουν, και παρακολουθούσε τον Μοχάμεντ, που έκανε χρήση του «kush» δήλωσε ότι ο χρήστης διαλογιζόταν συνεχώς, κοιμόταν, κι όταν ξυπνούσε, θα έτρωγε, προτού κάνει την επόμενη δόση. «Το καπνίζουν όλη μέρα, ξοδεύουν πολλά χρήματα για αυτό κάθε μέρα», λέει ένας εκ των συγγενών των χρηστών.

Το κόστος του, περίπου 9 ευρώ, είναι μια μικρή περιουσία σε μια χώρα με μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω από 465 ευρώ ετησίως.

Το συνθετικό ναρκωτικό εμφανίστηκε πριν από έξι χρόνια στη χώρα της δυτικής Αφρικής και ο τρόπος παρασκευής του είναι αρκετά πρόχειρος.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, παρασκευάζεται και διανέμεται από εγκληματικές συμμορίες.

Πρόκειται για ένα ναρκωτικό, «ένας συνδυασμός διαφόρων χημικών ουσιών και φυτών που μιμούνται την ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που εμπεριέχει η κάνναβη», δήλωσε ο Αμπτνούλ Σεκού Κάργκμπο, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την «Daily Star», ιατρικός εμπειρογνώμονας αποκάλυψε ότι τα θραύσματα ανθρωπίνων οστών περιέχουν ίχνη θείου, τα οποία ενισχύουν την επίδραση του ναρκωτικού - και για το λόγο αυτό οι ντόπιοι έχουν επιδοθεί στη σύληση «χιλιάδων τάφων».

Ένα άλλο θύμα, ο 25χρονος Αμπού Μπακάρ παραδέχτηκε στο βρετανικό δίκτυο «Channel 4 News» ότι εγκατέλειψε την καριέρα του στη μουσική καθώς με το ναρκωτικό έγινε σαν «ζόμπι».

«Εξαιτίας της χρήσης του ναρκωτικού, δεν μπορούσε να μελετήσω, να γράψω. Με το «Kush» δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε τίποτα».

Όπως πολλοί άλλοι, είναι τώρα άστεγος και ζει σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε.

Άλλοι που έχουν δει την επίδραση του ναρκωτικού στον ανθρώπινο οργανισμό επισημαίνουν: «Το Κush σε πάει σε έναν άλλο κόσμο όπου δεν γνωρίζεις καν τον εαυτό σου».

H 22χρονη Kadiatu είναι μία από αυτούς που εθίστηκαν στο «kush».

«Μερικές φορές όταν ξυπνάω από τον ύπνο χωρίς να καπνίζω, πονάνε και το σώμα και οι αρθρώσεις μου», λέει χαρακτηριστικά. «Αφού καπνίζω, κάνω δύο με τρεις ρουφηξιές, αρχίζω να διαλογίζομαι, η διάθεσή μου ανεβαίνει και μετά τρώω πολύ.

«Ήμουν μια εύθυμη γυναίκα με πολλά μοδάτα φορέματα ... Κοιτάξτε τα μαλλιά στο κεφάλι μου - δεν πλέκω τα μαλλιά μου πια γιατί δεν με ενδιαφέρει η εμφάνισή μου ».

Για να προμηθευτεί το ναρκωτικό «ζόμπι», βγήκε στο δρόμο για να πουλήσει το κορμί της. Ως ιερόδουλη, υποστηρίζει ότι φέρει σημάδια από επιθέσεις με μαχαίρι ενώ παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα .

Ο Ιμπραχίμ Χασάν Κορόμα, ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Mental Watch Advocacy Network» υποστηρίζει ότι «οι νέοι πεθαίνουν» και η βασική αιτία του εθισμού τους είναι η φτώχεια και η παραμέληση.

«Δεν θέλουμε να τους στιγματίζουμε ή να τους κουνάμε με το δάχτυλο, οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια», προσθέτει.