Skip to main content

Σχοινάς από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα είναι μια μικρή ευρωπαϊκή εξαγωγική τίγρης

«Χωρίς ασφαλή σύνορα, δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής οικονομία», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ

Στις τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απότοκο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη αφορούν άμεσα την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όπως είπε, η κρίση, την οποία πυροδότησε η πανδημία ανέδειξε σημαντικές αδυναμίες της Ευρώπης, κυρίως την έλλειψη πρώτων υλών καθώς και το έλλειμμα παραγωγής σε κρίσιμους τομείς.
«Υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής αυτονομίας», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο του πλανήτη είναι η πράσινη οικονομία, πεδίο στο οποίου υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της έλλειψης δεξιοτήτων των εργαζομένων με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη να μην μπορούν να καλύψουν αυτό το κενό.
Όπως είπε, μόνο για τον συγκεκριμένο τομέα η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 3,6 δισ. ευρώ -2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 1,6 δισ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-, τα οποία θα πρέπει να  αξιοποιήσει.

Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Σχοινάς είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κανόνες νόμιμης μετανάστευσης και οργανωμένης αγοράς εργασίας, καθώς ο πληθυσμός της σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό μειώνεται δραματικά, από 20% στις αρχές του 20ου αιώνα, στο 10% σήμερα, και στο 5% μέχρι το 2050.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό. Όπως είπε, αν δεν υπάρχουν ασφαλή σύνορα, δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής οικονομία, ενώ συγχρόνως υπογράμμισε ότι σε αυτό το πεδίο έχουν γίνει βήματα, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλες δυσκολίες στις ευρπωαϊκές πρωτεύουσες.

Ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι πρόκειται για μια «μικρή ευρωπαϊκή εξαγωγική τίγρη», ενώ για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα σημείωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες -για παράδειγμα το λιμάνι δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί πλήρως-, ενώ και οι ευρωπαϊκές πολιτικές λειτουργούν υπέρ των πιο αδύναμων περιφερειών της Ένωσης.