Skip to main content

Σφοδρή ήττα Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών

Ο Γάλλος πρόεδρος δέχθηκε μια αυστηρή προειδοποίηση στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, οι οποίες αναμένεται ότι θα έχουν αντίκτυπο στο δεύτερο μισό της θητείας του, εφόσον σήμαναν την ανάκαμψη
Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε μια αυστηρή προειδοποίηση στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, οι οποίες αναμένεται ότι θα έχουν αντίκτυπο στο δεύτερο μισό της θητείας του, εφόσον σήμαναν την ανάκαμψη της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης και προδιαγράφουν την επανεμφάνιση της ακροδεξιάς.

«Προειδοποίηση», «χαστούκι», «αποδοκιμασία», «άτακτη υποχώρηση»: ο γαλλικός Τύπος υπογράμμιζε σήμερα το πρωί σχεδόν ομόφωνα την πολύ σαφή ήττα της πλειοψηφίας.

Αν το ροζ και πράσινο κύμα, δηλαδή μια συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των συμμάχων του οικολόγων, κατακλύσει τη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή, στο δεύτερο γύρο, αυτό θα σημάνει «μια μείζονα πολιτική στροφή στη διάρκεια της προεδρικής θητείας», εκτιμά η αριστερή εφημερίδα «Λιμπερασιόν».

Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι σαφώς ευνοϊκός για την αριστερά: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το μπλοκ της αριστεράς (53,46%) έχει απόσταση 14 μονάδων από το μπλοκ της δεξιάς (38,93%).

Στις 22 μητροπολιτικές περιφέρειες (εκτός των υπερπόντιων), το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει προβάδισμα 3,3 μονάδων έναντι του προεδρικού κόμματος UMP και των συμμάχων του (29,48% έναντι 26,18%) και έρχεται πρώτο σε 13 περιφέρειες.

Η κακή επίδοση της δεξιάς εμφανίζεται ως μια προσωπική «αποτυχία» και σηματοδοτεί «την αρχή μιας κρίσης ηγεσίας» για τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, εκτιμά ο πολιτειολόγος Στεφάν Ροζές.

Η πρώτη γραμματέας το Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, μεγάλη κερδισμένη του πρώτου γύρου, δήλωσε σήμερα ότι, ξεκινώντας μια συζήτηση για την εθνική ταυτότητα, ο Νικολά Σαρκοζί «άνοιξε μια πόρτα» για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, το οποίο σημείωσε σαφή άνοδο στον πρώτο γύρο παίρνοντας το 12% των ψήφων.

Η δεξιά βρίσκεται πράγματι στριμωγμένη ανάμεσα σ΄ ένα Σοσιαλιστικό Κόμμα που θριάμβευσε και μπορεί να κερδίσει σχεδόν όλες τις περιφέρειες σε συνεργασία με τους συμμάχους του, το σχηματισμό Ευρώπη Οικολογία (τρίτη δύναμη στη χώρα με 12,47%), και σε μια αναζωογονημένη ακροδεξιά (11,74%).

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Κλοντ Μπαρτολόν, ο οποίος πρόσκειται στην Μαρτίν Ομπρί, δήλωσε ήδη από σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πράσινους συμμάχους των σοσιαλιστών θα επιτρέψουν «να προετοιμαστούν οι προεδρικές εκλογές του 2012».

Πάντως παραμένει δύσκολο να εξαχθούν μακροπρόθεσμα προγνωστικά από την ήττα της δεξιάς, επειδή μολονότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα επιβλήθηκε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να μην έχει «φυσικό υποψήφιο» για το 2012, εκτιμά ο Φρανσουά Μικέ-Μαρτί του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Viavoice.

Ο Τύπος

«Προειδοποίηση», «Απαξίωση», «Χαστούκι», είναι μερικοί από τους τίτλους με τους οποίους σχολιάζει ο σημερινός Τύπος το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών.

«Πρώτο κόμμα από χθες, είναι το κόμμα της αποχής με 53%», υπογραμμίζουν οι εφημερίδες.

Πρόκειται για ένα ποσοστό που «προκαλεί ταραχή», είναι ο τίτλος της δεξιάς απόκλισης εφημερίδας «Φρανς Σουάρ».

Με ένα επιφώνημα ανακούφισης: «Ουφ, η αριστερά επιστρέφει», στο πρωτοσέλιδό της, η φιλοαριστερή «Λιμπερασιόν», παρουσιάζει σε σκίτσο την αρχηγό των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί, υπερφυσικά μυώδη, δίπλα σε έναν ασθενικό Νικολά Σαρκοζί.

Με 29,5% οι σοσιαλιστές τίθενται επικεφαλής, το δε σύνολο της αριστεράς φθάνει το 53,5%, με υπεροχή 14 μονάδες από τους συνδυασμούς του κυβερνώντος κόμματος.

Η νίκη των σοσιαλιστών διαγράφεται με σαφήνεια για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, με δεδομένο ότι η δεξιά δεν έχει άλλη «ρεζέρβα» ψήφων, αφού έχει αποκλείσει τη συνεργασία με τον ακροδεξιό Λεπέν.

Η άνοδος του κόμματος του Λεπέν που συγκέντρωσε 11,7%, είναι η μεγάλη έκπληξη των χθεσινών εκλογών, αφού καμία σφυγομέτρηση δεν είχε προβλέψει ότι το " Εθνικό Μέτωπο" θα έφθανε σε διψήφιο ποσοστό.

Παράλληλα, θεωρείται «κόλαφος» για τον Σαρκοζί, ο οποίος υπερηφανευόταν ότι με την πολιτική του είχε εξολοθρεύσει τον Λεπέν, ο οποίος δήλωσε ήδη ότι θα παραμείνει για τον δεύτερο γύρο σε 13 περιφέρειες, αποδυναμώνοντας, έτσι, τις λίστες του κυβερνώντος κόμματος.

Η αποτυχία της κυβερνητικής παράταξης καταγράφεται επίσης και από το γεγονός ότι κανένα από τα οκτώ μέλη της κυβέρνησης (ανάμεσά τους σημαντικοί υπουργοί) που ήταν επικεφαλής σε λίστες, δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν.

Η απογευματινή έκδοση της «Μοντ» υπογραμμίζει ότι ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπος με «δύο πειρασμούς: ή να επιμείνει με τη γνωστή του θεληματικότητα στις μεταρρυθμίσεις με κίνδυνο να εξοργίσει ακόμα πιο πολύ τους Γάλλους, ή να χαμηλώσει τους ρυθμούς με κίνδυνο να φανεί ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια».

Εάν κατά τον δεύτερο γύρο η Αλσατία και η Κορσική κερδηθούν από τους σοσιαλιστές, τότε και οι 22 περιφέρειες της Μητροπολιτικής Γαλλίας θα «χρωματισθούν» ροζ, όπως το τριαντάφυλλο-έμβλημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Μία Γαλλία απ΄ άκρη σ΄ άκρη ροζ», ήταν και το σλόγκαν της Μαρτίν Ομπρί, η οποία απέφυγε κάθε θριαμβολογία για την ώρα, στοχεύοντας στο δεύτερο γύρο και υπογραμμίζοντας την ευθύνη που φέρουν οι σοσιαλιστές απένταντι στους συμμάχους της αριστεράς, με τους οποίους θα πρέπει να συνεργασθούν.

Η «Ευρώπη-Οικολογία» με τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, σταθεροποιείται ως τρίτο κόμμα στη Γαλλία με 12,5% και είναι ο αδιαμφισβήτητος μελλοντικός σύμμαχος των σοσιαλιστών.

Ετσι, από χθες ξεκίνησαν ήδη με ένταση οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση των συμμαχιών και την κατάρτιση των λιστών του δεύτερου γύρου, που τα κόμματα πρέπει να καταθέσουν έως αύριο Τρίτη, στις έξι το απόγευμα.

Βάσει του περίπλοκου εκλογικού συστήματος, που είναι αναλογική σε δύο γύρους, απαιτείται τουλάχιστον το 10% για να έχει ένα κόμμα τη δυνατότητα συμμετοχής στο δεύτερο γύρο, ενώ ο νικητής πριμοδοτείται με έδρες που φθάνουν στο 25%.

Οι χθεσινές εκλογές σηματοδότησαν τη σχεδόν εξαφάνιση του κέντρου από το πολιτικό πεδίο, αφού το κόμμα «MoDem» του Φρανσουά Μπαϊρού συγκέντρωσε μόλις το 3,6% των ψήφων.