Skip to main content

Σφοδρές αντιδράσεις στην Κύπρο για τη συνάντηση Μπαν Κι Μουν-Ταλάτ

Την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων προκάλεσε η ενέργεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο «προεδρικό μέγαρο» στα κατεχόμε
Την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων προκάλεσε η ενέργεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο «προεδρικό μέγαρο» στα κατεχόμενα.

Οι αντιδράσεις διατυπώθηκαν σε «ζωντανή» τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ.

Ο Χρήστος Χριστοφίδης, μέλος της Κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι η ενέργεια είναι καταδικαστέα.

Πρόσθεσε ότι είχαν γίνει ενέργειες από την κυπριακή κυβέρνηση και ότι είχε γίνει ξεκάθαρο πως δεν μπορεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «να γίνεται δεκτός από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και την ίδια στιγμή να γίνεται οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να πληγώσει αυτό το δεδομένο».

Είπε επίσης ότι στο επίσημο πρόγραμμα αναφερόταν ότι θα γίνει συνάντηση στην οικία του κ. Ταλάτ και όχι στο «προεδρικό μέγαρο».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση αυτή «δημιουργούνται ερωτηματικά για τη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια».

Είπε ακόμα ότι δημιουργούνται σοβαρά θέματα, είτε η κυβέρνηση γνώριζε είτε όχι για τον χώρο της συνάντησης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια του Μπαν Κι Μουν, κάνοντας λόγο για «έμμεση αναγνώριση της κατοχής και του ψευδοκράτους, αφού παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Κατηγόρησε επίσης τον Μπαν Κι Μουν ότι εκτρέπεται από τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην οδό Λήδρας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουνμετέβη στο σημείο διάβασης από και προς τα κατεχόμενα και εγκαινίασε τηδεύτερη φάση έργων αναστήλωσης κτιρίων στη «νεκρή ζώνη», τα οποίαχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην τελετή παρευρίσκονταν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του προέδρου τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Λέοπολντ Μάουρερ και οι σύμβουλοιτων ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

Σε ομιλία του ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι το πέρασμα στη οδό Λήδραςσυμβολίζει τη θέληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν ταόποια προβλήματα παρουσιάζονται στο Κυπριακό και να ανοικοδομήσουν ένακοινό μέλλον.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις δυσκολίες, η λύση είναι εφικτή καιδιαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεωνείναι κυπριακή και ότι βρίσκεται στην Κύπρο, για να δώσει τη στήριξή τουστις συνομιλίες.

Στο τέρμα της οδού Λήδρας είχαν συγκεντρωθεί Ελληνοκύπριοι καιΤουρκοκύπριοι με πανό, που έγραφαν «Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για ναδιχοτομηθεί», «Φρένο στη Διχοτόμηση-Επανένωση τώρα».