Skip to main content

Σφίγγει ο κλοιός για Γκρούεφσκι

Ακόμη και πτώση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Νοέμβριο, «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας.
Ακόμη και πτώση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Νοέμβριο, «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αμπντουλακίμ Αντέμι, ασκώντας έντονες πιέσεις στον πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Ως υπεύθυνο πολιτικό κόμμα δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε πολιτική κρίση, η οποία θα βλάψει τους πολίτες και τη χώρα. Όμως, θεωρούμε ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου και η «Μακεδονία» δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί η ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Νοέμβριο. Εάν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε περαιτέρω. Ένα από τα ενδεχόμενα είναι και η αποχώρηση του DUI από την κυβέρνηση» δήλωσε ο Αμπντουλακίμ Αντέμι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων Dvenik.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων η ενσωμάτωση της χώρας στους θεσμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προγραμματική δέσμευση του DUI. «Η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας δεν πρέπει να παρατείνεται, διότι κάτι τέτοιο προκαλεί εντάσεις και απογοήτευση, κυρίως στους Αλβανούς, οι οποίοι θεωρούν ότι γίνονται όμηροι ενός ζητήματος που εμποδίζει την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» ανέφερε.

Ο Αμπντουλακίμ Αντέμι τόνισε ακόμη ότι οι συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ δημιούργησαν, τόσο στον αλβανικό παράγοντα στην ΠΓΔΜ όσο και στην ηγεσία της χώρας και στο διεθνή παράγοντα, την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Το DUI υποστηρίζει από πάντοτε την ανάγκη εξεύρεσης ενός συμβιβασμού για το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό, ο οποίος δεν θα απειλήσει τα κρατικά συμφέροντα της Μακεδονίας και τα εθνικά συμφέροντα των Μακεδόνων» σημειώνει  ο Αμπντουλακίμ Αντέμι.