Skip to main content

ΣΕΒΤ: Ανάγκη η αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος

Παρά τα capital controls, το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική οικονομία έχει και αρκετές αξιοποιήσιμες θετικές πλευρές, λέει ο ΣΕΒΤ.

Επιτακτική ανάγκη αποτελεί, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), η ταχεία αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής σταθερότητας μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒΤ, παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι συνεχείς προσφυγές στις κάλπες, το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική οικονομία έχει και αρκετές αξιοποιήσιμες θετικές πλευρές.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως την τελευταία πενταετία επιτεύχθηκε μία σχετική μακροοικονομική εξυγίανση, η οποία, ως φαίνεται, μπορεί να αποτελέσει και την αφετηρία για εποικοδομητικές λύσεις στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Κατά τον ΣΕΒΤ η άνοδος της τουριστικής κινήσεως αποτελεί στοιχείο στήριξης της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ μας, και υπό συνθήκες πολιτικής σταθερότητας μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη της ζήτησης. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εξαγωγές υπηρεσιών παρουσίασαν άνοδο 2,1% και κάλυψαν μέρος της πτώσεως των εξαγωγών αγαθών.

«Ο ΣΕΒΤ πιστεύει ότι η ταχεία αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος, ως αποτέλεσμα της πολιτικής σταθερότητας μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Κατά τον Σύνδεσμο είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα ώστε να κατορθώσει να αξιοποιήσει την διεθνή οικονομική συγκυρία, που προσδιορίζεται από την διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και την δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ.

«Η επιτυχής αξιολόγηση της εκτέλεσης του νέου ελληνικού προγράμματος τον Οκτώβριο συνιστά την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ανάταξη της οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.