Σάββατο 26 Μαΐου 2018
x

ΣΕΒΕ: ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΘ

Τελικός στόχος είναι η ματαίωση της παραχώρησης, τονίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας σε επιστολή του προς τον Π. Κουρουμπλή

Για προσχηματικές παρατάσεις της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τελικό στόχο τη ματαίωση της παραχώρησης, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), σημειώνοντας ότι το λιμάνι απαξιώνεται συνεχώς.

Ο ΣΕΒΕ, με επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, επισημαίνει την απαξίωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των δραματικών καθυστερήσεων στη διαδικασία παραχώρησης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια της Βόρειας  Ελλάδας, και δη της Θεσσαλονίκης, να εδραιωθεί ως οικονομικό σταυροδρόμι στην ανατολική Μεσόγειο.

Παρ' όλα αυτά όμως απαξιώνεται συνεχώς, υποστηρίζει και αναφέρει ότι η διαδικασία παραχώρησης έχει καθυστερήσει δραματικά και η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει εναγωνίως την έλευση της ημερομηνίας κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι πέραν της ορισθείσης 24 Μαρτίου 2017. «Μας δημιουργείται η εντύπωση ότι οι συνεχείς παρατάσεις είναι προσχηματικές με τελικό στόχο τη ματαίωση της παραχώρησης», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Το σημαντικότερο θέμα για τον ΣΕΒΕ είναι να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαδικασία της παραχώρησης σε πάροχο που θα προσελκύσει διεθνείς γραμμές. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση απαξιώνει περαιτέρω το λιμάνι και μειώνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά του, με επιπτώσεις στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα και στην απασχόληση της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, με την επιστολή του ο ΣΕΒΕ ζητεί την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων πλοηγών αλλά και την αύξησή τους στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έλλειψη εργαζομένων της συγκεκριμένης ειδικότητας, με διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα στους ελάχιστους εναπομείναντες, έχει λάβει δραματικές διαστάσεις με επιπτώσεις στην κίνηση πλοίων και στην αντίστοιχη εξυπηρέτηση του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. «Επίσης οι προσωρινές λύσεις με αποσπάσεις στο λιμάνι Θεσσαλονίκης πλοηγών από άλλα λιμάνια προφανώς δίνουν μια ανάσα, αλλά δεν εξυπηρετούν την κατάσταση σε μόνιμη βάση», καταλήγει ο ΣΕΒΕ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ