Skip to main content

Συνέλευση ΣΕΒΕ: Δράμα για τις εξαγωγές οι χαμηλές επενδύσεις

Εξαγωγικές επιχειρήσεις θέλουν ένα μίνιμουμ πρόγραμμα σταθερής πολιτικής - Η θέση Πιτσιόρλα για συνεννόηση στη βάση πολιτικών προϋποθέσεων.

«Ελληνική κρίση: H αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής;» Σε αυτό το ερώτημα που έθεσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στο δεύτερο, ανοικτό, μέρος της 42ης γενικής του συνέλευσης, κανένας από τους ομιλητές του πάνελ δεν έδωσε μια ξεκάθαρη θετική ή αρνητική απάντηση.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κ. Λουφάκης, μίλησε για τα μεγάλα εμπόδια της εξαγωγικής επιχείρησης, την αρνητική χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες, το υψηλό κόστος δανεισμού, την υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και της εργασίας, το brain drain που στερεί πολύτιμα στελέχη από την αγορά. Ζήτησε ειδικά για την Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 67% του ΟΛΘ ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να την τοποθετήσει στο χάρτη της ελληνο-σινικής συνεργασίας και στο νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι «πρέπει να κατακτήσουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις», να καταλήξουμε σε μία «μίνιμουμ συμφωνία» για τον ανασχεδιασμό του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.

«Τον Ιούνιο, στις 15, θα κλείσει η συμφωνία, το έχει προεξοφλήσει η αγορά, το κλίμα καθημερινά βελτιώνεται. Με την επίτευξη της συμφωνίας έχουμε μία διετία για να σχεδιάσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο κ. Πιτσιόρλας καλώντας σε ευρύτερη συνεννόηση, ενώ αναγνώρισε ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων πρέπει να την έχει η κυβέρνηση.

Αλλά την αισιοδοξία του κ. Πιτσιόρλα, δεν έδειξαν να έχουν ούτε ο κ. Νικόλαος Βέττας, δ/ντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ούτε ο κ. Μαρίου γεν. διευθυντής του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ.

Βέττας: Σταθερότητα ή στασιμότητα;

«Μετά το καλοκαίρι του 2015 φτάσαμε σε ένα σημείο ισορροπίας - κι΄ όχι ανάπτυξης- είμαστε σε σημείο σταθερότητας ή, ενδεχομένως, στασιμότητας. Μπορεί το κατα κεφαλήν εισόδημα το 2016 να ήταν στα επίπεδα το 2010 αλλά αυτό μας αναλογούσε σύμφωνα με το κεφάλαιο και την εργασία που "επενδύσαμε". Αν δεν αλλάξουμε, θα μείνουμε με το εισόδημα αυτό» είπε ο κ. Βέττας και πρόσθεσε:

«Το όλο δράμα είναι οι επενδύσεις. Το 2016 έγιναν μόλις 20 δισ ευρώ επενδύσεις, δηλαδή στο όριο του ανέκδοτου, όταν το 2007 είχαν επενδυθεί 65,6 δισ ευρώ. Τέτοιες επενδύσεις δεν θα ξαναδούμε, τουλάχιστον να προσελκύονται από τον κλάδο της οικοδομής. Αν δεν αλλάξουμε θα μείνουμε με αυτό το εισόδημα και για να αλλάξουμε θα πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις σε εποχή που υπάρχει τεράστια ρευστότητα διεθνώς και, να βάλουμε στην παραγωγή το ένα εκατομμύριο των ανέργων».

Το θέμα της συνεννόησης του πολιτικού κόσμου σε ένα μίνιμουν πρόγραμμα δεκαετίας, για μία σταθερή βιομηχανική πολιτική, απασχολεί την μεταποίηση και ειδικότερα τους εξαγωγείς.

Mαρίου: Να είναι προβλέψιμες οι άμεσες εξελίξεις.

«Σε αυτή, την "ευτυχή" τρόπον τινά συγκυρία, που δεν έχουμε κάτι να μοιράσουμε, ούτε θέσεις στο δημόσιο, ούτε υπεραξίες, ας συνεννοηθούμε σε ελάχιστο πρόγραμμα για την βιομηχανία ώστε τουλάχιστον να μειώσουμε το ρίσκο των πολιτικών αλλαγών», πρότεινε ο γενικός διευθυντής του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ κ. Νικόλαος Μαρίου.

Η χαλυβουργία, ο πιο "κόκκινος" κλάδος και από τους περισσότερος χτυπημένους από την κρίση, θέλει ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος και ανταγωνιστικό μεταφορικό κόστος για εξαγωγές.

«Λένε ότι έχουμε ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος. Πράγματι, έχουμε, αλλά επειδή δουλεύουμε μόνο νύκτες και Σαββατοκύριακα. Ζητήσαμε επέκταση του τέλους διακοψιμότητας και ο κ. Σαββάκης, αιτήθηκε για ένα χρόνο και όχι για τρία, ώστε να μπορούμε να προγραμματίσουμε την παραγωγή».

«Επενδύσαμε την τελευταία διετία 15 εκατ στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης για να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας όταν το κόστος για να εξάγουμε από τον Βόλο είναι στο 1/4 τους κόστους εξαγωγής από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η σύντομη αναφορά του αναλυτή της Eurobank κ. Στυλιανού Γώγου στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία, εάν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, μετά την σταθεροποίηση μπορεί να προσβλέπει σε ανάπτυξη αν και όπως είπε, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μάλλον αισιόδοξες.

«Για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2007, στο ΑΕΠ (σ.σ εισόδημα), θα πρέπει η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς 3,3% για 10 χρόνια. Αν αναπτύσσεται με 2% το έτος, θα χρειαστεί 15 χρόνια και αν ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι 1,5%, τότε θα απαιτηθούν 20 χρόνια».

Στη γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ χαιρετισμούς σύντομους απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας που και αυτός μίλησε για συνεννόηση, αλλά και για σύγχρονες δομές διακυβέρνησης σε περιφερειακό επίπεδο. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης κ. Άννα Αγγελίδου.