Skip to main content

Σερβία: Το προσφυγικό μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο

Ο Σέρβος πρωθυπουργός επέκρινε δε τη στάση κάποιων χωρών που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στις ποσοστώσεις ανακατανομής των προσφύγων.

Απαισιόδοξος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Από το Λονδίνο όπου συμμετείχε στη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία, ο Σέρβος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο προσφυγικό μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Επέκρινε δε τη στάση κάποιων χωρών που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στις ποσοστώσεις ανακατανομής των προσφύγων.

«Η Σερβία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στο σύστημα των ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες, αλλά πολλές χώρες είναι αντίθετες και δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτό το μέτρο. Εμείς δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε 100.000 - 200.000 πρόσφυγες γιατί δεν το αντέχει η οικονομία μας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε κάτι τέτοιο τη στιγμή που κάποιες χώρες νοιάζονται μόνο για τα εθνικά τους συμφέροντα. Και εμείς λοιπόν θα νοιαστούμε για τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο κ. Βούτσιτς.

Στο περιθώριο της συνόδου για τους πρόσφυγες συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.