Skip to main content

Σερβία: Κάμψη 13,1% της βιομηχανικής παραγωγής το ενδεκάμηνο

Συνολική μείωση 13,1% καταγράφηκε στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου. Κάμψη 40,8% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου την ίδια περίοδο.
Συνολική μείωση 13,1% καταγράφηκε στη βιομηχανική παραγωγή της Σερβίας κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2009, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του2008.

Η τάση μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής, αποδίδεται στις συνθήκες έλλειψης οικονομικής ρευστότητας στη σερβική αγορά, ενώ επηρεάζει άμεσα και αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των σερβικών προϊόντων στις εξαγωγικές αγορές.

Μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου

Κατά 40,8%, μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Σερβίας το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, υποχωρώντας στα 6,5 δισ. δολάρια.

Η διαμόρφωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, επηρεάστηκε θετικά από τις επιπτώσεις έλλειψης οικονομικής ρευστότητας, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Στήριξη του εθνικού νομίσματος από την Εθνική Τράπεζα της Σερβίας

Σε κινήσεις στήριξης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου, με τη δημοπράτηση ποσού 58,5 εκατ. ευρώ στην εσωτερική διατραπεζική αγορά, προχωρά η Εθνική Τράπεζα της Σερβίας, αξιοποιώντας την πρόσφατη ενίσχυση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, μέσω των ξένων δανειοδοτήσεων που έλαβε.

Η κίνηση αυτή υποστηρίζει την ουσία της, την ενίσχυση του επιπέδου ρευστότητας του κεντρικού προϋπολογισμού, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες λειτουργικών εξόδων του δημόσιου τομέα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ