Skip to main content

Σενάριο για διπλές κάλπες: Εκλογές μαζί με δημοψήφισμα

Ο Γ. Κατρούγκαλος φέρεται να έχει εισηγηθεί στον Αλέξη Τσίπρα σχέδιο για διπλές κάλπες, με τον πρωθυπουργό να το συζητάει το ενδεχόμενο

Σενάριο σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα στήσει δίπλα στην εθνική κάλπη και την κάλπη ενός «συμβουλευτικού» δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο αποτελεί εισήγηση του Γιώργου Κατρούγκαλου και έχει κατατεθεί προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να το συζητάει. Άλλωστε, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ως Συνταγματολόγος, είναι αυτός που συντονίζει την προπαρασκευή των κυβερνητικών προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να ζητήσει τη γνώμη των πολιτών για προτάσεις που θα έχουν λαϊκό χαρακτήρα, για παράδειγμα τη συγκέντρωση υπογραφών με σκοπό την ακύρωση νόμων, προκειμένου να αποσπάσει τη θετική ψήφο και να αποδυναμώσει πολιτικά τη διαγραφόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας, πάντως, θεωρεί βέβαιη την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, έχει αναφέρει σε συνομιλητές του ως προς το συγκεκριμένο ενδεχόμενο: «Αυτό με υπερβαίνει».

Υπενθυμίζεται ότι από διάφορες πλευρές, με προεξάρχοντα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έχουν απευθυνθεί προτροπές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αποδεχθεί μία ενδεχόμενη πρόταση για συνταγματικό δημοψήφισμα.

Ο κ. Παυλόπουλος, από άλλη θέση το 2011 και με την νομική του ιδιότητα είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική οποιαδήποτε απόπειρα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, με αφορμή σχετική πρόθεση του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.