Skip to main content

Σενάριο εκλογών βάζει η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Όχι μόνο η παρούσα, αλλά καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα σε συντάξεις και αφορολόγητο, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πυροδότησης νέων πολιτικών εξελίξεων, δηλαδή διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση που το ΔΝΤ επιμείνει σε νέα μέτρα μετά το 2018, άφησε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ θα ζητήσει την άμεση θέσπιση μέτρων, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, με μείωση συντάξεων και περιορισμό του αφορολόγητου, εάν ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και μέχρι το 2020 παραμείνει στο 3,5%.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα δεχτεί τα παραπάνω μέτρα, απάντησε «όχι μόνο η παρούσα, αλλά καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιου είδους μέτρα».

Σε νέα ερώτηση για το αν μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε πολιτικές εξελίξεις, το κυβερνητικό στέλεχος άφησε να εννοηθεί πως ναι, λέγοντας ότι: «Αυτό που ξέρω εγώ και εσείς το γνωρίζουν και εκείνοι που διαπραγματεύονται μαζί μας».

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε εξάλλου ότι και οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν "κόκκινη γραμμή". Είπε χαρακτηριστικά ότι «η γραμμή μας είναι πως δεν μπορούν να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. Πίσω από αυτό δεν θα πάμε». Για να προσθέσει πως η Αθήνα έχει διαβεβαιώσεις και από τον Πιερ Μοσκοβισί και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορεί να μην έχει ευρωπαϊκά δικαιώματα. Η μόνη κριτική προς τους Ευρωπαίους είναι, είπε, «ότι ενώ ξέρουν τι λέει το μνημόνιο που μιλά για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, στην προσπάθεια τους και την εντολή που έχουν πάρει να είναι και το ΔΝΤ μέσα, υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα», προσθέτοντας ότι «πλέον είναι περισσότεροι οι παίκτες που επιθυμούν λύση».

Διέβλεψε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, συνολικά για β' αξιολόγηση- χρέος- πρωτογενή πλεονάσματα πριν από τα Χριστούγεννα, ακόμη και εάν απαιτηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 20 ή 22 του μηνός. Είπε ότι «στο τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε τους βασικούς στόχους της συμφωνίας και εάν το ΔΝΤ είναι μέσα». Ενώ, μπορεί να χρειαστεί και μια επάνοδος των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.

Υποστήριξε δε πως εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή του ΔΝΤ και ήταν μόνον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η συμφωνία για τη β' αξιολόγηση θα είχε κλείσει πριν από 2- 3 εβδομάδες. Όμως, προσέθεσε, η εντολή από την ευρωζώνη είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να έχει και το ΔΝΤ.

Εκτίμησε παράλληλα ότι στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ. Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε ότι αυτοί θα επανεξεταστούν προς το τέλος του προγράμματος το 2018.